Welke vaccinaties zijn er en wat doen ze?

Gepost op door in de categorie Tips

Inentingen

Je moet er toch niet aan denken. Ben je lekker aan het ontspannen in een hotel, dan krijg je ineens last van gele koorts. Had je dan maar een vaccinatie genomen denk je dan. Om dit te voorkomen, kun je altijd terecht bij je huisarts of de GGD om een vaccinatie te halen. Ook hebben wij informatie over vaccinaties hieronder op een rijtje gezet.

Hepatitis A vaccinatie

Hepatitis A is een ontsteking in de lever dat veroorzaakt wordt door een virus. Het virus krijg je door slechte hygiëne. Dit hoeft niet aan jezelf aan te liggen, maar je kan ook besmet worden door anderen. Om hepatitis A te voorkomen kan je jezelf daarvoor inenten met een hepatitis A vaccinatie. Je kan bij voorkeur de hepatitis A vaccinatie twee weken van te voren in laten brengen, maar op de dag van vertrek heeft het ook nog effect.

Hepatitis B vaccinatie

Net als Hepatitis A is Hepatitis B ook een ontsteking in de lever dat veroorzaakt wordt door een virus. Het hepatitis B virus raak je mee besmet door seksueel contact en via bloed. Je kan jezelf tegen hepatitis B vaccineren. Dat gaat door middel van drie vaccinaties. Na de eerste vaccinatie moet je één maand wachten voor de tweede vaccinatie, daarna moet je vijf maanden wachten voor de derde vaccinatie tegen het hepatitis B virus. Daarom is het handig om zeven maanden voor vertrek te beginnen met de hepatitis B vaccinaties.

DTP vaccinatie

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Difterie en tetanus zijn ziektes die veroorzaakt worden door een bacterie en polio door een virus. Alle drie de ziektes worden veroorzaakt door onhygiënische omstandigheden. Daarom is het erg belangrijk dat je jouw handen wast in gebieden waar deze ziektes voorkomen. In Nederland heb je als kind al een vaccinatie gehad tegen DTP. Alleen geeft een DTP vaccinatie bescherming voor tien jaar. Als je dus gaat reizen naar een gebied waar deze ziektes voorkomen, laat je dus één a twee weken van te voren inenten.

BMR vaccinatie

BMR is de afkorting voor bof, mazelen en rode hond. De BMR vaccinatie is een inenting die je maar één keer in je leven hoeft te hebben. Mensen die na 1974 in Nederland zijn geboren, hebben de inenting al als kind gehad. Daarbij mogen vrouwen die zwanger zijn niet gevaccineerd worden. Het beste is als je de BMR vaccinatie minimaal twee week voor vertrek neemt.

Rabiës vaccinatie

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een dodelijke ziekte die je kan krijgen als je in contact komt met dieren. Je krijgt de ziekte niet alleen als je gebeten wordt, maar ook als je gelikt of gekrabd wordt. Met een inenting voor rabiës krijg je drie vaccinaties. Na je eerste vaccinatie moet je één week wachten en dan krijg jij je tweede vaccinatie. Vervolgens moet je drie weken wachten voor derde rabiës vaccinatie. Daarom is het verstandig om drie maand voor vertrek te beginnen met inenten.

Gele koorts vaccinatie

Gele koorts is een ziekte die je krijgt van muggensteken. In sommige landen is het verplicht om een gele koorts vaccinatie te nemen, mocht je geen vaccinatie hebben dan kan het zijn dat je een aantal dagen in quarantaine gaat. Een gele koorts vaccinatie neem je tien dagen voor vertrek en beschermt je over het algemeen levenslang.

Malaria

Net als de gele koorts wordt malaria ook overgedragen door muggen. Alleen is er voor malaria geen inenting beschikbaar. Je kan daarentegen wel malariatabletten slikken. Deze tabletten hebben als verzamelnaam profylaxe. Naast deze pillen kan jij zelf ook maatregelen nemen om malaria te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld jouw huid zoveel mogelijk bedekken, antimuggenmiddel waar DEET in zit op je onbedekte huid smeren en onder een muskietennet slapen.

Klik hier als je nieuwsgierig bent naar wat je moet doen als je toch ziek wordt tijdens jouw vakantie.

Reisverzekering

Het is altijd goed om jezelf vooraf te vaccineren als je op reis gaat. Alleen kan het gebeuren dat je toch ziek wordt op jouw vakantie. Sluit daarom vooraf altijd een reisverzekering af met aanvullende medische kosten. Met deze aanvullende verzekering ben jij beter gedekt tegen de ziekenhuiskosten in het buitenland. Je kan in ons overzicht zien welke reisverzekeraar een voordelige reisverzekering met medische kosten als aanvullende dekking biedt.

 

 

Profiteer van tijdelijke kortingen

De beste dekkingen

Waar anderen voor kozen

Nog geen reacties

The comments are closed.