Werken in het buitenland en je reisverzekering

Voor een langere tijd

Wonen of werken in het buitenland brengt veel zorgen met zich mee. Veel zaken moeten geregeld worden en vaak moet dat ook nog in een vreemde taal gebeuren. Gelukkig is je verzekering voor in het buitenland met de nodige kennis, prima te regelen.

Verzekering stopt niet bij de grens

Het is niet zo dat bij het verlaten van Nederland alle vormen van verzekeringen stoppen. Integendeel: je moet best wel een stuk reizen voordat je niet-verzekerd door het leven gaat. Nederland heeft een verdrag met meerdere landen, waarin zij afspraken hebben gemaakt rondom het dekken van ziektekosten.

Veel Europese landen nemen deel aan dit verdrag. Daarnaast doen ook Bosnië-Herzegovina, Kaap-Verdië, Marokko, Macedonië, Turkije, Tunesië, Servië en Montenegro mee met dit verdrag. Australië is een populair land voor backpackers. Voor dit enorme land geldt een speciale overeenkomst: het verdrag -zoals bij andere landen- geldt, mits je korter dan één jaar in Australië verblijft. Check voor de zekerheid altijd even wat voor een verdrag er geldt in het land waar jij naartoe gaat.

Reisverzekering

Een reisverzekering heeft vaak een maximaal aantal dagen waarbinnen je op reis kunt. Ook een langdurige reisverzekering kent een maximaal aantal dagen dat niet overschreden mag worden. Daarnaast staat bij sommige reisverzekeringen in de polis dat er niet gewerkt mag worden met deze verzekering. Ga dit dus goed na in de polisvoorwaarden van je reisverzekering.

Het is verstandig om een reisverzekering af te sluiten, wanneer je graag je inboedel wilt verzekeren. Wie verhuist naar het buitenland voor een onbepaalde tijd, neemt waarschijnlijk veel waardevolle spullen mee. Deze zou je maximaal twee jaar kunnen verzekeren met een reisverzekering. Ga altijd na wat je polis verbiedt en belooft. Het kan namelijk voorkomen dat een polis niet geldig is wanneer je werkt in het buitenland. Dan is het veel verstandiger om meteen een verzekering in het buitenland af te sluiten.

Ook voor mensen die zich wellicht eerst een maandje willen oriënteren in het buitenland voordat zij besluiten daar langer te blijven, is een reisverzekering een uitkomst. Daarna stap je gewoon over op een verzekering in het land van verblijf.

Zakelijke reisverzekering vanaf 120 dagen binnen Europa

VerzekeraarProductEigen risicoEenmaligPremie per maand
Centraal BeheerDoorlopende Reisverzekering€0.00€0.00€1.37
ANWB-LedentariefDoorlopende Reis Compleet€0.00€8.80€1.75
ANWBDoorlopende Reis Compleet€0.00€8.80€1.84
UnivéReisverzekering€0.00€0.00€1.96
ReaalReis (direct)€50.00€0.00€2.31

Bijgewerkt op 17-6-2019
Zakelijke reisverzekering vanaf 120 dagen buiten Europa

VerzekeraarProductEigen risicoEenmaligPremie per maand
UnivéDoorlopende Reisverzekering€0.00€0.00€2.11
ANWB-LedentariefDoorlopende Reis Compleet€0.00€8.80€3.16
ANWBDoorlopende Reis Compleet€0.00€8.80€3.32
Centraal BeheerDoorlopende Reisverzekering€0.00€0.00€3.50
InsharedReisverzekering€100.00€0.00€3.87

Bijgewerkt op 17-6-2019

Wonen

Wie voor langere tijd naar het buitenland verhuist, zal er wel aan moeten geloven en een zorgverzekering moeten afsluiten in het buitenland. Dit is verplicht als het buitenlandse uitstapje langer dan drie maanden duurt (tenzij je onder de dertig jaar bent). Wanneer je korter dan drie maanden in het buitenland woont en werkt, dan ben je nog prima verzekerd met een Nederlandse verzekering. Wanneer je niet werkt en alleen in het buitenland woont, dan kun je tot een jaar verzekerd blijven met een Nederlandse zorgverzekering.

Pensioen

Veel mensen emigreren na hun vijfenzestigste naar het buitenland, zodat ze in een zonnige omgeving kunnen genieten van hun pensioen. Verhuis je naar een land dat valt binnen het eerder genoemde verdrag? Dan kun je via het College voor Zorgverzekeringen formulier 121 aanvragen. Daarmee kun je in aanmerking komen voor medische zorg. Wanneer het land niet in het lijstje van verdragslanden staat, zal je toch echt in het nieuwe thuisland een verzekering moeten afsluiten.

Werken

Verzekeringen gelden vaak voor het land waarbinnen u werkzaam bent. Wanneer je net over de grens woont, maar nog steeds in Nederland werkt, volstaat een Nederlandse verzekering. Maar wanneer je in Nederland woont en elders werkt, dan moet je een verzekering afsluiten in het land waar je werkzaam bent. Mocht je ziek worden en medische zorg nodig hebben, dan kun je een 106 formulier aanvragen. Hiermee kun je medische zorg krijgen. Om hier recht op te hebben, moet je wel in één van de verdragslanden werken. Je betaalt na het aanvragen van deze zorg in Nederland, geen extra premie.

Let goed op

Het is altijd verstandig om vooraf contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank, zij kunnen meer inzicht geven in jouw situatie. Daarnaast moet je kijken of het afsluiten van een reisverzekering verstandig is. Als jouw reisverzekering onvoldoende kan betekenen voor je nieuwe buitenlandse woonplaats, ga dan tijdig op zoek naar een goede verzekering in het buitenland, waarbij jouw goederen goed verzekerd zijn.

Checklist voor wonen en werken in het buitenland

 • Wanneer je geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt, krijg je dus ook geen zorgtoeslag meer.
 • Meer informatie over de bestemming nodig? Veel tips zijn te verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
 • Vraag een DigiD aan voordat je vertrekt, hiermee kan je namelijk jezelf identificeren op de sites van de Nederlandse overheid. Dit kan alleen als je staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.
 • Per pensioen verschillen de afspraken die gemaakt moeten worden voor vertrek, leg daarom altijd contact met je eigen pensioen.
 • Ontvang je een uitkering en ga je in het buitenland wonen? Meld dit dan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
 • Een document dat in Nederland rechtsgeldig is, is dat in het buitenland niet altijd. Door legalisatie van Nederlandse documenten weten de buitenlandse autoriteiten dat het document rechtsgeldig is.
 • Met een diplomabeschrijving van de Nuffic kan je uitleg geven over je Nederlandse opleiding en diploma. Dit is met name voor mensen die werk zoeken in het buitenland erg belangrijk.
 • Neem voor vertrek contact op met je uitkeringsinstantie, deze kan meer informatie geven over de eventuele gevolgen van je uitkering.
 • Heb je een rijbewijs, regel dan ook een internationaal rijbewijs via de ANWB.
 • Blijf je langer dan 8 maanden weg? Dan moet je officieel jezelf uitschrijven bij Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens.
 • Zorg ervoor dat je alle digitale logins van je bank, overheid en verzekering bij je hebt. Zo is er altijd een mogelijkheid om bij problemen makkelijk bij je gegevens te kunnen.
 • Emigreren naar het buitenland houdt ook in dat jouw juridische status kan wijzigen. Denk hierbij o.a aan successierecht, familierecht, erfrecht en huwelijksvermogensrecht.
 • Wanneer je in het buitenland gaat wonen, moet je je afmelden bij het bevolkingsregister.
 • Regel een correspondentieadres waarnaar relevante post wordt toegestuurd.
 • Zorg voor vertrek dat er geen openstaande facturen en bekeuringen zijn.
 • Beëindig lidmaatschappen, contracten en abonnementen.
 • Aanvraag van werkvergunning
 • Bij emigratie is het natuurlijk fijn om je eigen spullen in je nieuwe omgeving kwijt te kunnen. Om deze reden is het belangrijk dat je het transport van je inboedel goed regelt.
 • Wanneer je voor langere tijd, of voor altijd, in het buitenland gaat verblijven, is het belangrijk dat er een vertrouwenspersoon in Nederland achterblijft om de zaken in Nederland te behartigen.