Reisverzekering voor taalreizen

Een taal leren doe je in het buitenland

Er zijn veel mensen die ervoor kiezen om een taalcursus te volgen. Bijvoorbeeld tijdens of na het afronden van een studie. Zo’n cursus kan gevolgd worden in Nederland, maar misschien is de beste leerschool wel het buitenland. De taal leer je dan sneller omdat je in het land zelf volop de kans hebt om de taal te oefenen. En nergens leer je meer van de bevolking, de tradities en de gebruiken dan in het land zelf.  In een café vind je bijvoorbeeld voldoende locals om op een avond je net opgedane talenkennis te showen en wat van de cultuur op te snuiven. Omdat er een groot aanbod van taalcursussen/reizen is, is het handig om van te voren goed te oriënteren. Reisverzekering.nl geeft een aantal tips waar je rekening mee moet houden.

Waarom een taalcursus

Een voordeel van het volgen van een taalcursus is dat het later van pas kan komen tijdens een (vervolg)studie of baan. Bovendien staat het ook mooi op je CV. Ook ervaren mensen het als positief dat je tijdens een taalcursus in het buitenland kennis maakt met andere culturen en steden, want de klas waarin je zit is vaak internationaal. Dus wil je deze keer eens niet naar de Spaanse Costa’s, Ibiza of Kreta, denk dan aan een taalvakantie in een van de interessante landen in Europa of wereldwijd.

Het vinden van een taalcursus

Voor de meeste talen kun je gemakkelijk cursussen vinden. Engels, Spaans en Frans wordt praktisch overal aangeboden, evenals Portugees, Italiaans en Duits. Voor het volgen van een taal buiten Europa zul je wat beter moeten zoeken naar het aanbod. Het komt minder vaak voor dat iemand kiest voor een kleine of onbekende taal die bijvoorbeeld alleen wordt gesproken in bepaalde delen van Afrika, Azië of het Midden-Oosten. Een tip voor als je wel zo’n taalcursus wilt volgen; Neem contact op met docenten van de universiteiten/hogescholen die opleidingen in deze richtingen aanbieden. Zij hebben vaak contacten met taalinstituten in de betreffende landen.

Land

Het is belangrijk om een land te kiezen waar je je goed bij voelt. Want een taalreis is niet alleen een alternatieve manier om een taal te leren, het is mooi meegenomen als je er ook nog van een welverdiende vakantie kunt genieten. Voor een taalreis heb je de keuze uit een gevarieerd aanbod aan landen, activiteiten en steden wereldwijd. Taalscholen bieden vaak complete lespakketten aan, eventueel met huisvesting inbegrepen. Er zijn veel talen die in meerdere landen wordt gesproken en onderwezen. Wil je bijvoorbeeld Spaans leren dan kun je dat natuurlijk in Spanje doen maar je kunt ook kiezen voor landen in Latijns-Amerika. Hoe verder weg je gaat, hoe groter ook meestal het cultuurverschil.  Wees je daarvan bewust. Houdt ook rekening met zaken als inentingen, visa, een duurder ticket en veiligheid.

Tijd

Je kunt taalcursussen kiezen die vijf dagen duren maar ook cursussen van vijf maanden. Net wat je wilt. Hoe lang je een cursus wilt volgen hangt af van hoeveel tijd je zelf hebt en wat je wilt kunnen aan het eind van de rit. Een cursus van minimaal een maand is aan te raden wanneer je een taal een beetje onder de knie wilt krijgen. Dit geeft je de kans om een land/gebied te verkennen en de cultuur te ervaren vanuit het gezichtsveld van een bewoner, en niet vanuit toeristisch oogpunt.

Verblijf

Vaak heb je de mogelijkheid om de accommodatie die je tijdens je cursus nodig hebt meteen bij te boeken. Een optie die veel gekozen wordt is het gastgezin. Dit is namelijk een ideale manier om je onder te dompelen in de taal en cultuur van het land waar je verblijft. Op veel bestemmingen kun je ook nog kiezen uit andere soorten accommodaties zoals een appartement of een residentie.

Niveau

Als je de taal nog niet spreekt dan kies je natuurlijk voor een beginnerscursus. Maar het is wel een voordeel om je alvast een beetje voor te bereiden op de taal alvorens je naar het land afreist. Ga bijvoorbeeld een keer naar een multiculturele filmavond. Vrijwel elk cultuurhuis of bioscoop heeft met enige regelmaat internationale films op het scherm. Naast een authentiek schouwspel uit het betreffende land geeft dit je de mogelijkheid om gewend te raken aan de klanken, uitspraak, verschillende accenten en intonaties.

Wil je je verder verdiepen in een taal die je al spreekt, dan zijn er veel instituten die cursussen op hoger niveau aanbieden. Bij veel instituten kun je een test maken waarna bepaald wordt op welk niveau je instroomt. Het is niet leuk om onder je niveau te leren, maar je word ook niet blij van werken boven je niveau.

Combinaties

Taalcursussen kunnen op meerdere manieren ingevuld worden. Je kan bijvoorbeeld een taalcursus Spaans combineren met een cursus dansen. Vaak duren deze danslessen een uur, maar gaat de avond door met een milonga, een open danspodium waar over het algemeen locals op afkomen.

Ook kun je een taalcursus prima combineren met een stage, een werkvakantie, vrijwilligerswerk of een rondreis door het land. Stel dat je bijvoorbeeld wilt gaan backpacken en je volgt voorafgaand aan het avontuur een taalcursus op de bestemming, dan weet je zeker dat je goed voorbereid aan de reis begint. Communicatie is belangrijk om een land goed te leren kennen. En het is toch altijd fijn om een mooi gesprek met een local te kunnen voeren!

Budget

Taalreizen in het buitenland zijn niet altijd goedkoop en de prijzen verschillen enorm. Dit hangt natuurlijk erg af van hoe je de cursus indeelt. Ga je een standaard cursus volgen of een meer intensieve cursus, in welke plaats ga je de lessen volgen (hoofdsteden zijn meestal duurder dan kleinere steden), is de accommodatie inbegrepen, welke extra’s zijn er waarvoor je moet betalen? Let hier goed op bij het maken van een keuze. Mocht de desbetreffende website geen duidelijke informatie geven, stuur de organisatie dan een e-mail. Zodat je de prijzen zwart op wit hebt.

Diploma

Zou je graag een diploma of universitair certificaat willen halen? Die mogelijkheid is er natuurlijk ook. Bij diverse organisaties heb je de keuze om te kiezen voor een intensieve taalcursus Engels bijvoorbeeld in Londen en dan na afloop het Cambridge examen af te leggen. Zo’n examen stelt je namelijk in staat om je kennis van de Engelse taal officieel vast te leggen en meer kans te maken op een studie of een baan in Engeland, Amerika, Canada of Australië.

Genoeg redenen dus om je te oriënteren op een taalvakantie naar één van de interessante bestemmingen op aarde. Er zijn scholen in de mooiste regio’s van de wereld. Van Canada of Ierland tot Mexico en India en van Zuid-Afrika of Jordanië tot de Filipijnen of Japan. Maak het leren van een taal leuk!

Reisverzekering

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het afsluiten van een reisverzekering. Veel taalinstituten hebben contacten met bepaalde reisverzekeringen die precies aan te passen zijn op de soort taalreis die je in gedachten had.

Ga je voor langere tijd voor een taalcursus naar het buitenland? Dan heb je vaak de mogelijkheid om een soort Lang-op-Reisverzekering af te sluiten om zorgeloos voor een langere periode in het buitenland te studeren en te verblijven. Let goed op, want bij sommige reisverzekeringen geldt een voorwaarde dat je bijvoorbeeld maximaal 45 dagen aaneengesloten op reis mag zijn. Wanneer je naar een taalcursus gaat volgen in een land buiten Europa, vergeet dan niet dat je een reisverzekering met werelddekking nodig hebt.

Annuleringsverzekering

Het wordt wel aangeraden om naast je reisverzekering ook een annuleringsverzekering te nemen. Wanneer je namelijk een taalreis geboekt hebt, maar onverwachts niet meer kunt gaan of je reis moet uitstellen, kan een annuleringsverzekering deze bijkomende kosten dekken. Ook bij het afbreken van de reis kunnen de niet gebruikte reisdagen worden vergoed.

Tot slot is het bij veel taalinstituten mogelijk om een Examengarantie annuleringsverzekering af te sluiten. Mocht het doorgaan van je taalreis namelijk afhangen van het behalen van een examen op je huidige school in Nederland, dan kan een dergelijke verzekering handig zijn.