Een reisadvies en mijn reisverzekering, hoe zit dat?

Helaas komt een negatief reisadvies voor bij sommige vakantiebestemmingen. Recent hebben de onrusten in Egypte gezorgd voor een negatief reisadvies. Reisverzekeringen dekken geen schades die (in)direct te maken hebben met de reden van het negatief reisadvies. Het slimste is daarom om direct contact te zoeken met je reisorganisatie en je reisverzekeraar. Er zijn verschrikkelijk veel regels en voorwaarden en ze verschillen per reisverzekering. Reisadvies komt van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet bindend en ook juridisch gezien is het slechts een advies. Je bent zelf verantwoordelijk als je je reis door laat gaan.

Waarom wordt een reisadvies gegeven?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen en doet dat voor zo’n beetje alle landen ter wereld. De informatie wordt verspreid onder vakantiegangers, zakelijke reizigers en expats. Het inzicht in de veiligheidssituatie van landen is gebaseerd op tal van situaties en geeft reizigers een beetje houvast om een keuze te kunnen maken voor hun reis. Situaties die een rol spelen bij een reisadvies zijn:

  • Politieke spanning
  • Oorlog
  • Stakingen, rellen of demonstraties
  • Natuurrampen
  • Criminaliteit

 Negatief reisadvies

Reisverzekeringen hebben meestal regels rondom een negatief reisadvies opgenomen in hun polisvoorwaarden. Bij een negatief reisadvies is de veiligheidssituatie in een land vaak snel achteruit gegaan. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft in dat soort gevallen vaak een negatief reisadvies uit. Je mag dan nog steeds naar het betreffende land reizen, maar het wordt je afgeraden door de overheid. Ook bijvoorbeeld een touroperator kan ervoor kiezen om een reis alsnog door te laten gaan. Je maakt zelf de keuze om hierin mee te gaan of niet. Of je reisverzekering eventuele kosten vergoed hangt af van je verzekeraar. De kans is groot dat ze dat niet doen.

Je reis eerder afbreken door onlusten

Als er een negatief reisadvies is afgegeven voor een bepaald land en je besluit toch te gaan, dan kan het gebeuren dat je eerder naar huis moet. In dat geval vergoedt je reisverzekering de resterende dagen niet. In de bepalingen staat meestal opgenomen dat bij onlusten geen vergoeding wordt uitgekeerd. Je hebt zelf gekozen om toch af te reizen naar de betreffende bestemming.

Bij twijfel altijd contact opnemen

Twijfel je over wat je moet doen bij een negatief reisadvies? Je reisverzekeraar kan je meer vertellen over je rechten en plichten bij een negatief reisadvies. In sommige gevallen kun je je ook beroepen op je annuleringsverzekering. Hoe dan ook, contact met je verzekeraar is de eerste stap naar een duidelijk antwoord.