Reisverzekering voor boten
Nederland is een watersportland. Het aantal watersportliefhebbers in ons land is groot. Vrijwel nergens op de wereld zijn er ook zo veel mogelijkheden om een watersporthobby te bedrijven. Een deel van deze hobbyisten is de gelukkige eigenaar van een eigen boot. Reisverzekering.nl geeft je een aantal tips waar je als booteigenaar of varend op een boot op moet letten als je een reisverzekering afsluit.
Een goede reisverzekering is van groot belang als je op vakantie gaat. Ook als je op zeilvakantie gaat of met je eigen boot op avontuur gaat. Mocht zich dan een onverwachte gebeurtenis voordoen, dan dekt een reisverzekering de bijkomende kosten en sta je niet voor onaangename verrassingen. De verschillende verzekeraars hebben elk hun eigen pakket die voor ieder individu en voor elke specifieke situatie persoonlijk kan worden afgestemd.
Bestudeer de polisvoorwaarden
Lees in ieder geval altijd goed de polisvoorwaarden door van de verzekering die je afsluit. Hierin staan belangrijke gegevens over de dekking, eventuele uitsluitingen van de dekking voor die specifieke verzekering en de premie. Ook is het verstandig om goed te kijken of je voor een bepaald risico niet al verzekerd bent met een andere verzekering wanneer je een reisverzekering afsluit, want een dubbele verzekering is zonde van het geld.
Geen wet, wel vaak verplicht
De soort reisverzekering die je afsluit hangt dus sterk af van de soort verzekering die je bij je boot hebt afgesloten. Ook al bestaat er in Nederland geen wet die je verplicht om een verzekering af te sluiten voor je boot, in veel situaties wordt het wèl verplicht gesteld door een organisatie of eigenaar. Denk daarbij bij bijvoorbeeld aan een botenstalling, in een jachthaven, op (een deel van) het vaarwater of bij (zeil)wedstrijden.
Bootverzekeringen
In grote lijnen zijn de voornaamste bootverzekeringen die de verzekeraars aanbieden: de WA-dekking, de Basis Casco-dekking en de WA met uitgebreid Casco-dekking. Bij de ene verzekeraar is het pakket wat uitgebreider dan de ander en zijn er soms ook nog combinaties mogelijk. Raadpleeg voor een volledig overzicht en meer informatie over de dekkingen dus goed de voorwaarden.
Hoe ga je op vaarvakantie?
Verder hangt de keuze van een reisverzekering af van hoe je op vaarvakantie gaat. Ga je met een eigen boot varen, huur je ergens een boot, of ga je met een groep mee op zeilvakantie. Ga je bijvoorbeeld op groepsvakantie om deel te nemen aan een zeilreis dan is het vaak verplicht een reisverzekering te nemen met een volledige dekking. En ga je met meerdere personen met een eigen boot of zeiljacht op vakantie dan is het ook weer mogelijk om de medepassagiers erbij te verzekeren.
Wat voor soort boot is het
Ook hangt het af wat voor boot het is: Is het een motorboot, een zeiljacht, of bijvoorbeeld een boot met minder dan 25 PK. Voor de verschillende soorten zeilboten/jachten bestaan er diverse verzekeringen. Zo worden de zeilboten/jachten onderverdeeld in een kajuitzeilboot, open zeilboot, kajuitzeiljacht, klassiek zeiljacht of motorzeiler. En dezelfde soortgelijke onderverdeling vind je ook weer bij motorboten.
Sommige vaartuigen hoeven helemaal niet verzekerd te worden, zoals een roeiboot of kano, want die vallen weer vaak onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.
In diverse landen geldt een verzekeringsplicht
Waarheen je op vakantie gaat maakt ook nog uit voor de keuze van een verzekering. In diverse Europese landen zoals Spanje, Griekenland, Italië, Kroatië geldt een verzekeringsplicht voor boten. Verzekeraars bieden vaak de mogelijkheid om het vaargebied te kiezen wat bij je past, zoals Nederland, Europese binnenwateren en Europese zeeën. Ook is het vaak zo dat booteigenaren in grote steden (zoals Amsterdam) niet verzekerd zijn met een WA beperkt Casco of WA Casco, omdat dit als een verhoogd risicogebied wordt gezien. (Eigenaren kunnen namelijk hun boot vaak niet goed in de gaten houden, omdat de gracht waar de boot ligt niet direct grenst aan het woonhuis)
Dan zijn er nog de reisorganisaties die vaarvakanties aanbieden en vaak al contacten hebben met bepaalde reisverzekeraars. Maar dat zijn niet altijd de goedkoopste, dus lees goed de polisvoorwaarden door of datgene wat je voor de reisverzekering betaalt het ook waard is.
Doorlopende reisverzekering
Let ook goed op bij een doorlopende reisverzekering. De meeste doorlopende reisverzekeringen geven slechts dekking voor de periode waarvoor een boekingsformulier kan worden overlegd. Wat dus nooit het geval is bij het gebruik van je eigen zeil- of motorboot. Advies: Ga in de polisvoorwaarden na of dit wellicht ook bij jouw doorlopende reisverzekering van toepassing is.
Kort samengevat hangt de verzekeringspremie dus af van de verschillende dingen als: het bouwjaar van je boot, het type boot, hoeveel jaar je zonder schade hebt gevaren, het gebied waarin je vaart en het eigen risico dat je kiest.
Laat je goed informeren
Als je meer wilt weten over een bepaalde reisverzekering, dan geven verzekeraars of een verzekeringsadviseur je daar ook graag meer informatie over. Het is in elk geval verstandig een goede afweging te maken of je je boot wel of niet (aanvullend) verzekert, en vervolgens daar een gepaste reisverzekering bij te kiezen. Bijvoorbeeld door te kijken naar de waarde van de boot, hoe vaak en waar er gevaren wordt, je financiële vangnet om onverwachte kosten te dragen en de emotionele waarde die jouw boot heeft. En dat verschilt natuurlijk per individu.