Waarop moet ik letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Een reisverzekering afsluiten is snel gebeurd. Tot een paar minuten voor je vertrekt kun je een reisverzekering online afsluiten. Erg duur is een reisverzekering meestal niet en daarom kijken veel mensen vooral naar de prijs. Het is tenslotte een extra kostenpost voor je vakantie. Maar is dat wel zo slim? Waarop moet je eigenlijk letten bij het afsluiten van een reisverzekering? Reisverzekering.nl heeft een aantal tips voor je.

Bedenk eerst wat je nodig hebt

Het aanbod aan reisverzekeringen is enorm. Daarom is het slim om eerst voor jezelf na te gaan wat je daadwerkelijk nodig hebt. Hoe vaak ga je per jaar op vakantie? Neem je veel bagage mee of dure apparatuur? Ga je gevaarlijke sporten beoefenen op je vakantie? En welk dekkingsgebied is belangrijk voor je? Allemaal vragen die je uiteindelijke keuze zullen beïnvloeden.

Hoe vaak per jaar ga je op vakantie?

De rekensom is vrij simpel: ga je maximaal 21 dagen per jaar op reis, dan is een kortlopende reisverzekering genoeg. Bij deze reisverzekering zijn de dagen dat je op vakantie bent verzekerd. Eventuele medische kosten, je bagage en andere standaard zaken worden gedekt voor je reisverzekering. Zodra je vakantie afgelopen is, komt ook de kortlopende reisverzekering ten einde. Als je vaker dan 21 dagen per jaar op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering goedkoper. Hiermee ben je een jaar lang verzekerd. Elk weekendje weg, elke dagtrip en elke vakantie is goed verzekerd voor een vast bedrag per jaar.

Waar wil je naartoe?

Het dekkingsgebied van je reisverzekering is een belangrijke factor voor de prijs. Je kunt je reisverzekering afsluiten voor Nederland, Europa of met werelddekking. Als je meestal in Europa reist is Europadekking voldoende. Boek je een vakantie buiten Europa, dan kun je meestal voor een kleine meerprijs een kortlopende reisverzekering met werelddekking afsluiten.

Je bagage verzekeren

In elke reisverzekering is bagage standaard meeverzekerd. Maar bij de ene verzekeraar is dat tot maximaal €2.000,- en bij de andere tot €5.000,-. Ook hanteren sommige verzekeraars een eigen risico, terwijl anderen dat niet doen. Als je alleen kleding meeneemt, kun je besparen op je premie door uit te gaan van een laag bedrag voor bagage. Neem je een duur fototoestel of een videocamera mee, dan kan de schade als er daadwerkelijk iets gebeurt behoorlijk oplopen. In dat geval doe je er verstandig aan om een hoger bedrag voor bagage te verzekeren.

Gevaarlijke sporten

Standaard zitten gevaarlijke sporten niet in je reisverzekering. Voor wintersport is er een apart pakket, maar ook voor onderwatersporten en andere risicovolle sporten zul je een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Deze gevaarlijke sporten reisverzekering dekt schade bij medische kosten, maar ook schade aan je uitrusting of spullen die je hebt gehuurd voor het beoefenen van je gevaarlijke sport.

De prijs

Natuurlijk is ook de prijs belangrijk. Als je een aantal reisverzekeringen hebt gevonden die voldoen aan je eisen, dan kun je kijken welke aanbieder de laagste prijs hanteert. Het geld dat je bespaart kun je op reis vast goed gebruiken!