Begrippenlijst

Staan er in de polis van je reisverzekering moeilijke begrippen? Geen nood, we hebben een hoop van die begrippen voor je verzameld en leggen ze hier uit.

Backpacken

Bij backpacken trek je als reiziger met alleen een rugzak voor langere tijd rond in het buitenland. Er zijn speciale reisverzekeringen voor backpackers.

Bagage

Alle spullen die je op reis meeneemt. Ze zijn verzekerd via je reisverzekering.

Buitengewone kosten

Als er wordt gesproken over buitengewone kosten, bedoelt je reisverzekeraar kosten die je niet zou hebben gemaakt als je geen schade of ongeluk zou hebben gehad op reis. Het gaat bijvoorbeeld om kosten die je maakt om zo snel mogelijk hulp te krijgen.

Dekking

De dekking houdt in waarvoor de reisverzekering een vergoeding betaalt. Standaard worden normaal gesproken medische kosten en je bagage vergoed. Voor gevaarlijke sporten of heel lange vakanties heb je aanvullende dekking nodig en moet je aanvullende modules afsluiten.

Dekkingsgebied

De premie van je reisverzekering wordt bepaald door het dekkingsgebied. Hiermee wordt duidelijk in welke landen je reisverzekering geldt. Dekkingsgebieden zijn Nederland, Europa of de hele wereld.

Doorlopende reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering ben je verzekerd gedurende de looptijd van de verzekering. Je kunt tijdens de looptijd zo vaak op vakantie als je wilt. De doorlopende reisverzekering is meestal de goedkoopste optie als je meer dan 21 dagen per jaar op vakantie gaat.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering duurt zo lang als je vakantie. Je sluit hem af voor 1 reis en de verzekering eindigt zodra deze reis afgelopen is. Een kortlopende reisverzekering is het goedkoopst voor iedereen die 1 keer per jaar op vakantie gaat.

Maximale reisduur

In veel reisverzekeringen staat in de voorwaarden dat een vakantie of reis een maximale reisduur heeft. Als er instaat dat de maximale reisduur 30 dagen is, dan worden kosten bij vakanties langer dan 30 dag niet vergoed.

Medische zorg

Als je hulp nodig hebt om je lichaam weer gezond te maken heet dat medische zorg in verzekeringstermen. Bij een spoedgeval moet je zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde zorgverlener. Eenvoudige medische zorg kun je als dat mogelijk is beter uitstellen tot je weer thuis bent.

Noodgeval

Heb je zo snel mogelijk hulp nodig? Dan gaat het voor je reisverzekering om een noodgeval. Dit gaat altijd om levensbedreigende situaties die zo snel mogelijk gestabiliseerd of afgewend moeten worden.

Ongeval

Ongeval is een andere naam voor een schade. Meestal hebben ongevallen betrekking op lichamelijke problemen.

Opsporing of opsporingsactie

Opsporing komt ter sprake als jij of een medereiziger vermist is. In dat geval wordt er een opsporingsactie opgezet. Ook kan opsporing te maken hebben met vermiste bagage.

Reisdocumenten

Alle papieren die je op reis nodig hebt. Een legitimatiebewijs, rijbewijs , verzekeringspapieren en alle papieren van je reis zoals bevestigingen.

Reissom

Alle kosten die horen bij je reis.

Schade

Schade is het gevolg van een gebeurtenis en wordt door reisverzekeraars meestal uitgedrukt in geld.

Wereldreis

Voor je reisverzekering duurt een wereldreis minimaal een half jaar. Het doel is om zoveel mogelijk landen te bezoeken. Er zijn speciaal voor wereldreizen reisverzekeringen, de zogenaamde globetrotters verzekering.