Je annuleringsverzekering voorkomt veel ellende

Heb je een heerlijke vakantie geboekt, kun je niet gaan door ziekte, een sterfgeval of moet je eerder terugkomen door bijvoorbeeld een inbraak bij je thuis. Het zal je maar gebeuren. Helaas komt het voor en loopt een vakantie helemaal in de soep door zo’n samenloop van omstandigheden. In dergelijke gevallen biedt de annuleringsverzekering uitkomst. Want je wilt niet ook nog eens een hoop geld kwijt zijn aan je vakantie.

Een annuleringsverzekering afsluiten bij je reis

De meeste mensen sluiten een annuleringsverzekering af per reis. Je betaalt voor je reis dan iets meer. Mocht je door overmacht niet kunnen gaan, dan betaalt de verzekeraar je de kosten voor de reis terug. Ook als je eerder naar huis moet krijg je de resterende dagen van je reis vergoed door de verzekeraar. Je betaalt dus alleen je reisverzekering en je annuleringsverzekering. Overigens zijn eventuele boekingskosten normaal niet meeverzekerd. Het gaat dus alleen om de reissom, maar dat is vaak wel het grootste bedrag.

Doorlopende annuleringsverzekering

Tegenwoordig heb je ook doorlopende annuleringsverzekeringen. Je hoeft dan bij het boeken van je reis geen rekening meer te houden met een aparte annuleringsverzekering. Moet je je boeking annuleren door een geldige reden, dan betaalt de verzekeraar je de reissom terug. Als je door omstandigheden eerder naar huis moet vanaf je vakantiebestemming is de doorlopende annuleringsverzekering prettig. Je krijgt dan de resterende vakantiedagen vergoed van de verzekering. De doorlopende annuleringsverzekering is met name gunstig voor iedereen die vaker dan 1 keer per jaar op vakantie gaat.

Voor weinig geld verzekerd voor annulering van je reis

De kosten voor een annuleringsverzekering vallen in de praktijk reuze mee. Doorgaans ben je met een paar euro klaar. Dat weegt niet op tegen de kosten als je niet kunt gaan of je vakantie noodgedwongen moet inkorten. In die gevallen moet je namelijk gewoon betalen waarvoor je geboekt hebt en dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Die paar euro voorkomen een financiële strop. Omdat je een overeenkomst bent aangegaan met een reisorganisatie moet je de kosten van je reis anders gewoon betalen.

Vergoeding bij vertraging

Ook gebeurtenissen bij de reisorganisatie zelf kunnen ervoor zorgen dat je aanspraak kunt maken op een vergoeding van je annuleringsverzekering. Bij een vertraging bijvoorbeeld. Stel je voor, je vliegreis wordt door omstandigheden uitgesteld, waardoor je later vertrekt. In dat geval duurt je vakantie korter, want de terugreis wordt natuurlijk niet uitgesteld. Bij veel annuleringsverzekeringen krijg je bij vertragingen langer dan 8 uur ook een deel van de reissom terug. Wel zo eerlijk natuurlijk. Een annuleringsverzekering afsluiten is daarom echt geen overbodige luxe.