Studeren buitenland en je reisverzekering

Een studie of stage in het buitenland is voor veel studenten het hoogtepunt uit hun studentenleven. Het zou een domper zijn als dit avontuur wordt overschaduwd door diefstal of slecht gedekte ziektekosten. Gelukkig is dat met een beetje voorbereiding heel gemakkelijk te voorkomen.

De voorbereiding

Als je gaat studeren in het buitenland is voorbereiding écht heel belangrijk. Je moet beginnen met bedenken waar je wilt gaan studeren. Het is handig om dit zo snel mogelijk bij het international office door te geven omdat deadlines voor studenten die in het buitenland gaan studeren, erg lang van tevoren vast liggen. Houd dit dus goed bij! Veel studenten zijn niet erg van het bijhouden van hun administratie. Toch is het belangrijk dat je dit nu wel gaat doen. Je krijgt enorm veel papieren en mailtjes en het is echt heel handig om dat allemaal bij elkaar te hebben. En dan over naar iets fijners: De Erasmusbeurs. Hier heb je recht op als je in het buitenland studeert, maar dit is wel afhankelijk van hoe lang je gaat. Zoek dit dus tijdig uit. Het bedrag bedraagt 220 euro per maand. Als je nog studiefinanciering hebt, behoud je dat ook gewoon.

Het is het makkelijkst om via een uitwisselingsprogramma je verblijf in het buitenland te regelen. Je universiteit is dan nauw verbonden met de buitenlandse universiteit en dat maakt het regelwerk wat makkelijker. Ook is het zo makkelijker om een geschikte kamer te vinden. Zelf op zoek gaan naar een kamer kan natuurlijk ook. Dan is het wel heel belangrijk dat je alle informatie goed checkt zodat je niet ineens terecht komt in een slecht bewoonbaar pand.

Als je naar een land gaat waar de cultuur heel anders is dan hier, is het slim om je hier een beetje op voor te bereiden. Om een cultuurshock wat kleiner te maken, kun je van tevoren alvast met wat mensen praten die het land goed kennen. Ook kun je boeken lezen over (de geschiedenis van) het land.

Uitgebreid verzekeren

Het is zonde om de ervaring in het buitenland te laten verzieken door schade of diefstal. Vaak is het voor veel jonge mensen ook voor het eerst dat zij volledig zelfstandig leven. Het is daarom niet onverstandig om je uitgebreid te verzekeren.

Dat kan gemakkelijk met een reisverzekering. Maar kijk goed naar de polis voordat je vrolijk naar het buitenland vertrekt. Sommige verzekeraars bieden namelijk geen dekking wanneer je werkt in het buitenland, terwijl andere verzekeraars hier geen moeite mee hebben. Ook de duur dat een verzekerde aaneengesloten op vakantie mag gaan, kan per polis verschillen.

Met een reisverzekering zijn jouw spullen en bagage gedekt: wel zo handig, want voor een studie neem je vaak duurdere bagage mee, dan voor een zonvakantie. Let dus ook op de maximale hoogte van de dekking en dan vooral voor de dekking van elektronische apparaten, zodat je niet bedrogen uitkomt.

Studeren zonder zorgen

Volgens de overheid is het onder de 30 jaar altijd mogelijk om met de Nederlandse zorgverzekering te studeren in het buitenland. Vanuit de basis zorgverzekering worden de kosten voor spoedeisende hulp in het buitenland tot Nederlandse normen vergoed. Let wel op: het is verstandig om een reisverzekering af te sluiten om je spullen tijdens het studeren of de stage te verzekeren. Je neemt eerder een laptop of andere kostbare spullen mee, dan wanneer je op vakantie gaat.

Ga altijd na of het land waar je gaat studeren geen aparte documenten of formulieren eist. Het kan namelijk gebeuren dat het nodige moet worden ingevuld, voordat je ook daadwerkelijk verzekerd bent in het buitenland met je Nederlandse zorgverzekering. Daarvoor kun je het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank.

Stage of bijbaan

Wanneer je stage gaat lopen of een bijbaan aanneemt in het buitenland, veranderen de regels drastisch. Vaak worden mensen verzekerd in het land waar zij werkzaam zijn. Wie economisch actief is in het buitenland, heeft geen basisdekking van een Nederlandse zorgverzekeraar. Onkostenvergoeding valt niet onder economisch actief zijn, maar wanneer je een prestatie krijgt voor jouw werkzaamheden in het buitenland, word je automatisch economisch actief en heb je geen recht meer op vergoeding door je Nederlandse verzekering.

Zorg dus dat je thuis goed op de hoogte bent van wat zowel je zorgverzekering als je reisverzekering vergoedt. Met de juiste papieren voor je zorgverzekering wordt het studeren toch iets gemakkelijker en met een goede reisverzekering voorkom je financiële tegenvallers.

In het buitenland en dan…?

Het is slim om, zodra je in het buitenland bent, te checken of de dingen die je hebt afgesproken, ook werkelijk worden nagekomen. Klopt het studieprogramma en is je huisvesting ook dat waarvoor je een handtekening hebt gezet?

Je bent er, eindelijk. Nu is het slim om je nieuwe tijdelijke woonplaats even goed te verkennen. Zoek allereerst uit hoe je met het openbaar vervoer moet reizen en hoe lang je erover doet om op school te komen. Reis eventueel ook een (paar) keer heen en weer van je verblijfplaats naar je school om uit te zoeken hoe de reis precies verloopt. Verder is het verstandig om uit te zoeken waar, vlakbij huis, een fijne bakker en supermarkt zitten. Zeker niet onbelangrijk is om te kijken waar zich een huisarts, apotheek en tandarts bevinden. Hoewel je er niet vanuit gaat, kan het gebeuren dat je hier met spoed heen moet. Het is handig als je dan weet waar je deze in de buurt kunt vinden.

Belangrijk om aan te denken

  • Paspoort. Deze is in sommige landen wel nodig.
  • Visum/verblijfsvergunning. Je hebt vaak een speciaal studentenvisum nodig. Regel dit voordat je een ticket boekt.
  • Basisverzekering. Tot aan je 30ste mag je met je Nederlandse zorgverzekering gewoon studeren in het buitenland.
  • OV-Jaarkaart. Je kunt bij DUO je ov-jaarkaart stopzetten. Ook heb je via DUO recht op een bepaalde vergoeding, omdat je in het buitenland je OV niet kunt gebruiken, maar wel met het openbaar vervoer moeten reizen.
  • Credit Card. In sommige landen zoals de VS, Canada en Australië, kun je bijna niet zonder credit card.
  • Vliegtickets. Voor studenten zijn er speciale vliegtickets die goedkoper zijn.
  • Rijbewijs. Binnen Europa is je rijbewijs geldig, maar ga je buiten Europa reizen, vraag dan een internationaal rijbewijs aan via de ANWB.
  • Studentenkaart. De ISIC (international Student Identity Card) is een internationale studentenkaart. Hiermee kun je kortingen krijgen.
  • Reisverzekering. Zoek goed uit wat voor jou de meest voordelige en beste reisverzekering is. Omdat de voorwaarden per verzekeraar verschillen, is het goed om aanbieders te vergelijken.