Regels op de piste

Gepost op door in de categorie Wintersport

Skiërs komen soms met akelige snelheden langsgescheurd. Daarom heeft de Fédération Internationale de Ski een lijst opgesteld met regels, waaraan skiërs en snowboarders zich op de piste moeten houden, om de veiligheid van wintersporters te kunnen waarborgen.

Daarnaast kunnen landen, gebieden of pistes zelf regels stellen. Zo kan er een snelheidslimiet gelden op de piste.

De regels volgens de Fédération Internationale de Ski

1. Ga respectvol met elkaar om.

2. Zorg dat je alles onder controle hebt. Er bestaat geen skibewijs, maar de federatie vindt wel dat mensen moeten inschatten hoe hard zij kunnen gaan. Daarbij moeten de skiërs en snowboarders rekening houden met hun eigen ervaring en de conditie van de sneeuw. Onervaren skiërs moeten ervoor zorgen dat zij niet te snel naar beneden gaan.

3. Gaat u inhalen? Dan wijkt u uit. De snellere persoon van achteren kiest het skispoor, zodat de slomere skiërs daarvoor ongestoord door kan gaan. Het is niet de bedoeling dat uw voorliggers voor u moeten uitwijken, wanneer u een hogere snelheid heeft.

4. Inhalen mag aan alle kanten, van beneden of van boven en van rechts en links. Maar er moet altijd gepaste afstand zijn, zodat de anderen zich nog gemakkelijk kunnen bewegen en u niemand hindert.

5. Wanneer u de piste betreedt, opnieuw begint met skiën of omhoog gaat (tegen het verkeer in), kijk dan altijd goed rond of u uzelf en anderen niet in gevaar brengt.

6. Stoppen mag alleen als het strikt noodzakelijk is. Zeker op smalle stukken of stukken met slecht zicht is stoppen uit den boze. Wanneer u valt, moet u zorgen dat u zo snel mogelijk de piste vrij maakt.

7. Te voet klimmen of afdalen mag alleen aan de rand van de piste.

8. Skiërs en snowboarders dienen zich te houden aan de borden op de piste.

9. Hulp verlenen is verplicht. Ziet u een ongeval? Probeer dan zo goed mogelijk te helpen.

10. Iedereen op de piste is verplicht zijn of haar identiteit bekend te maken. Er geldt een zogenoemde legitimatieplicht.

Een goede reisverzekering

Tot slot is het verstandig om u goed te verzekeren wanneer u op wintersport gaat. Een wintersportdekking is niet standaard bij alle reisverzekeringen inbegrepen. Ga dit dus goed na in de polisvoorwaarden en vergelijk reisverzekeringen op Reisverzekering.nl.

Geschreven door:

Kay den Teuling

Nog geen reacties

Reageer