Fietsvakantie en de reisverzekering

Gepost op door in de categorie Reisverzekering

Fietsers hebben geen last van autopech en brandstofkosten, maar moeten wel rekening houden met hun fiets en de kwetsbare positie die zij in het verkeer hebben.  Hoe kunnen mensen zich het beste verzekeren als zij op fietsvakantie gaan?

De fietsverzekering

Vervoer speelt een nog grotere rol in deze vakantie. Het afsluiten van een autoverzekering of een reisverzekering met pechhulp is uiteraard pure onzin. Maar het verzekeren van je fiets kan erg gemakkelijk en goedkoop. Veel verzekeraars bieden fietsverzekeringen aan, waarbij ook dekking geldt in het buitenland. Meestal geldt dit binnen Europa en voor landen aan de Afrikaanse kant van de Middellandse Zee, maar controleer altijd welke dekking de fietsverzekering biedt.

Bij een fietsverzekering is de fiets verzekerd van diefstal, aanrijdingen en andere beschadigingen. Verzekeraars stellen soms de eis dat u de eerste eigenaar van de fiets bent, waardoor een tweedehands fiets niet verzekerd kan worden. Ook bieden sommige verzekeraars pechhulp aan, maar die is vaak alleen geldig binnen Nederland.

Gehuurde fiets verzekeren

Via verzekeraars is het niet mogelijk om gehuurde fietsen te verzekeren. Maar veel verhuurders hebben wel een regeling, waarmee onkosten kunnen worden afgekocht. Laat dat altijd duidelijk zwart op wit zetten, zodat u later niet bedrogen uitkomt.

Reisverzekeringen noemen soms onder het kopje bagage in de voorwaarden ook ‘(gehuurde) fietsen’. Dit betekent dat fietsen, ook wanneer ze gehuurd zijn, voor een deel vergoed kunnen worden bij schade.

Reisverzekering

Naast het afsluiten van een goede fietsverzekering, is het niet onverstandig om ook een reisverzekering af te sluiten. Uw spullen zijn namelijk een stuk kwetsbaarder op de fiets, dan in een auto. Omdat u de gehele vakantie ‘op pad’ bent met uw bagage, is de kans dat dingen kapot gaan veel groter.

Daarnaast is het soms ook mogelijk om (tot op zekere hoogte) een fiets te verzekeren met een reisverzekering. Maar dit gaat vaak om kleinere bedragen, zoals vijfhonderd euro. Het is zeker het uitzoeken waard, wat uw verzekeraar vergoedt aan de fiets.

Het is ook niet onverstandig om goed verzekerd te zijn tegen medische kosten. Want zoals in de intro al gezegd werd: de fietser is kwetsbaar. Zeker als u in de bergen rijdt, met al uw bagage.

Geschreven door:

Kay den Teuling

Nog geen reacties

Reageer