De juiste reisverzekering voor je roadtrip

Gepost op door in de categorie Reisverzekering

Roadtrip reisverzekering

Een roadtrip maken, door Europa of door een ander werelddeel, is een steeds populairder wordende manier van reizen/vakantie vieren. Er komt echter wel veel kijken bij een roadtrip. Je reis moet worden uitgestippeld, er moet een auto of busje komen en – niet te vergeten – iedereen moet goed verzekerd op reis kunnen.

Soort verzekering

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je een roadtrip gaat maken. Afhankelijk van je gezelschap – reis je alleen, met een vriend/vriendin of met meerdere vrienden – kun je een doorlopende, kortlopende of groepsreisverzekering afsluiten.

Een doorlopende reisverzekering is het hele jaar geldig. Als je zo’n verzekering hebt, hoef je in principe niks extra’s te regelen voordat je aan je roadtrip begint. Ga wel van tevoren na of je goed bent verzekerd tegen bijvoorbeeld ongelukken of autoschade. Is dit nog niet het geval, dan kun je bij de meeste reisverzekeraars te allen tijde aanvullende verzekeringen afsluiten bovenop je basisdekking.

Een kortlopende reisverzekering kun je aanvragen voor de periode waarin je gaat reizen. Je kunt je dan net zo goed verzekeren als bij een doorlopende verzekering, je betaalt alleen relatief gezien meer premie. Deze verzekering stopt automatisch op de dag dat je weer thuiskomt.

Als je met een groep(je) een roadtrip wil maken, kan het handig zijn om een groepsreisverzekering af te sluiten. Eén van jullie moet deze verzekering aanvragen en wordt dan gezien als de hoofdaanvrager. Een groepsverzekering is kortlopend en alleen geldig in de periode waarin je reist. In theorie sluit je eigenlijk dus allemaal een kortlopende reisverzekering af, die samen onder een overkoepelende reisverzekering vallen.

Auto

Bij een roadtrip hoort een auto of busje. Bedenk van tevoren goed wat jullie willen. Je kunt een auto huren voor een bepaald aantal dagen, je betaalt dan vaak huur en bent verzekerd tegen schade. Veel verhuurders eisen echter dat slechts één persoon als bestuurder kan worden aangewezen, wat betekent dat de andere reizigers officieel niet achter het stuur mogen kruipen en dus niet verzekerd zijn als er iets gebeurt.

Een andere optie is het kopen van een auto. Deze zou je na je roadtrip weer kunnen verkopen. Let erop dat je een goede autoverzekering afsluit voor je auto, en dat je eventueel een aanvullende verzekering hiervoor opneemt in je reisverzekering. Kijk tevens uit wat betreft je schadevrije jaren. Als je schade maakt op vakantie in een auto die officieel op jouw naam staat, zie je dit terug in je schadevrije jaren. Met een huurauto is dit niet het geval.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je zelf een auto hebt, of die mag lenen. Zorg in elk geval altijd dat je goed verzekerd bent!

Geschreven door:

Femke Radder

Nog geen reacties

Reageer