Weet jij wat je moet doen bij een negatief reisadvies?

Gepost op door in de categorie Tips

reisadvies turkije negatief

Je zit te denken om op vakantie te gaan naar Turkije, maar je wordt een beetje bang gemaakt door anderen. Je hoort namelijk veel in de media dat Turkije een negatief reisadvies heeft. Maar wat betekent een negatief reisadvies eigenlijk?  Om daar kort antwoord op te geven: Een negatief reisadvies betekent dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken sommige gebieden in Turkije te gevaarlijk vindt om te bezoeken. Om je verder uitleg te geven, zijn hier een aantal punten uitgewerkt.

Hoe weet je of een land een negatief reisadvies heeft?
Voordat je jouw vakantie gaat boeken wil je natuurlijk wel eerst weten of jouw vakantiegebied een negatief reisadvies heeft. Dat kan je doen door op de website van www.Nederlandwereldwijd.nl te kijken. Dit is een website van de rijksoverheid en daar kan jij checken wat het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor reisadvies geeft over jouw vakantieland. Het advies wordt als volgt per regio in het land gegeven:

  • Groen: Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  • Geel: : Let op veiligheidsrisico’s
  • Oranje: Alleen bezoeken als het echt noodzakelijk is
  • Rood: Niet bezoeken (dit is officieel een negatief reisadvies).

Op de website van het ministerie wordt ook uitgelegd wat die veiligheidsrisico’s zijn. In het geval van Turkije moet je onder andere oppassen voor demonstraties die tot kunnen geweld leiden. Ook wordt er uitgelegd waarom er een negatief advies wordt gegeven. Turkije heeft in bepaalde gebieden een negatief reisadvies omdat de grens van Syrië en Irak nu een oorlogsgebied is. Dus alleen die grensgebieden hebben een negatief reisadvies, bij de andere gebieden van Turkije moet je alleen oppassen voor veiligheidsrisico’s, dus code geel.

Kan je nog wel reizen naar een gebied met een negatief reisadvies?
Mocht het zo zijn dat je nu om redenen in een gebied wilt zijn dat nu een negatief reisadvies heeft. Dan kan je altijd gaan, want een negatief reisadvies blijft ook gewoon een advies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt het jou aan, maar jij bepaalt zelf of jij dat advies volgt. Bedenk wel dat je reisverzekeraar over het algemeen niks dekt.

Wat gebeurt er met je reisverzekering bij een negatief reisadvies?

Stel dat jij je vakantie al hebt geboekt. Een dag later wordt bekend dat jouw vakantiebestemming een negatief reisadvies heeft gekregen. In dit geval vergoedt jouw reisverzekering ook niets. Zelfs een annuleringsverzekering dekt niet de omboekingskosten. Je kan eventueel wel samen met jouw reisorganisatie kijken of er nog iets anders mogelijk is.

Als je in Rusland op vakantie bent en tijdens jouw verblijf wordt er een negatief reisadvies gegeven in het gebied waar jij bent. Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weg. Alleen ben je nergens tegen gedekt. Wat je wel kan doen is kijken of jouw reisverzekeraar aangemeld is bij het Calamiteitenfonds. Het Calamiteitenfonds betaalt namelijk alle kosten die jij maakt voor het omboeken van jouw reis in het geval van nood. Ook is het verstandig om je aan te melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken via www.nederlandwereldwijd.nl. In geval van nood neemt de Nederlandse ambassade of consulaat contact met je op, zodat je veilig uit het gebied kan gaan.

Mocht het zo zijn dat je nog geen reisverzekering hebt gekozen kijk dan naar ons overzicht van verschillende reisverzekeraars.

Profiteer van tijdelijke kortingen

De beste dekkingen

Waar anderen voor kozen

Nog geen reacties

The comments are closed.