Op vakantie met de auto? Vind hier tips voor een veilige reis!

Gepost op door in de categorie Tips

Een auto geeft je nagenoeg alle vrijheid die je je maar kunt wensen. Bovendien kun je alle nodige bagage meenemen zonder na te hoeven denken over de maximale omvang en het maximale gewicht van je koffer. Anderzijds moet je zorgen voor een nauwkeurige controle, verzekeringen en een up-to-date navigatiesysteem.

Voorkomen is beter dan genezen: controleer je auto
Aangezien je misschien wel duizend kilometer voor de boeg hebt, is het belangrijk dat je de staat van je auto goed controleert voordat je vertrekt. Zeker met de nodige bagage aan boord zal je auto behoorlijk wat moeten verduren.

Verlichting
Controleer of alle lampen werken.

Autobanden
Controleer of de bandenspanning juist is. Op internet vind je hoe hoog de spanning van jouw autobanden moet zijn. Een te lage bandenspanning is negatief voor rijden op een nat wegdek, vermindert het rijcomfort en versnelt het slijtageproces van je banden.

Olie en koelvloeistof
Controleer of de auto over genoeg olie en koelvloeistof beschikt.

Ruitenwissers
Controleer of de ruitenwissers geen vreemde geluiden maken of strepen maken op de ruit.

Airconditioning
Controleer of de airconditioning functioneert. Je zult haar missen wanneer deze niet werkt terwijl je in een hete, tropische omgeving rijdt.

Verplicht meenemen van bepaalde voorwerpen
Afhankelijk van het land waarin je je bevindt, moet je over bepaalde voorwerpen beschikken. Het meenemen van een gevarendriehoek is bijvoorbeeld verplicht in alle Europese lidstaten. Daarnaast is het in België, Griekenland en Polen verplicht een eigen brandblusser in de auto te hebben en in Frankrijk zelfs een eigen alcoholtester.
Ga je naar Oostenrijkse bergen om te skiën? In Duitsland is het sinds 2014 verplicht een veiligheidshesje in je auto te hebben. Heb je dit niet? Dan riskeer je een forse boete.
Hoewel het niet verplicht is, kun je maar beter ook altijd een EHBO-doos en een extra autoband meenemen.

Sluit een autoverzekering af
Hoe langer de autorit, des te grote de kans dat je auto onderweg iets gaat mankeren. Wees hier op voorbereid door een goede verzekering af te sluiten met aanvullende dekkingen. De goedkoopste verzekering vind je op verschillende vergelijkingssites. Je autoverzekering vergelijken voordat je een keuze maakt is dus aan te raden. Afhankelijk van de duur van je reis, de locatie waar je zult rijden en het gekozen eigen risico worden de premies van diverse verzekeringsmaatschappijen getoond en kan je direct je autoverzekering afsluiten.

’s Nachts beginnen met rijden
Gezien de drukte overdag op de weg, is het in veel gevallen aan te raden ’s nachts te beginnen met rijden. Zeker als je een rit van meer dan 12 uur rijden voor de boeg hebt. Je vermijdt niet alleen files, maar de rest van het gezin kan in de auto nog even verder slapen. Zelf moet je natuurlijk enigszins uitgerust zijn, dus probeer overdag, voor je ’s nachts vertrekt, wat te slapen. Tijdens de rit kun je een suiker- of cafeïneboost nemen in de vorm van sportdrank of koffie. Wanneer je aankomt op je vakantieadres is het nog vroeg genoeg om van de avond te kunnen genieten.

Onmisbare voorwerpen
Zorg er ook voor dat je de paspoorten en autopapieren dicht bij de hand hebt, mocht je deze moeten tonen. Vergeet tot slot niet de software van je navigatiesysteem bij te werken en eventueel meldingen over flitspalen uit te schakelen, omdat het ontvangen van zulke meldingen in sommige landen verboden is.
En natuurlijk de reisverzekering
Ten slotte, vergeet niet te kijken of je reisverzekering op orde is. Op reis bevind je je vaak op onbekende plekken waar het niet altijd even veilig is. Even niet kijken en die ene tas, die je net daar had neergezet, kan gestolen zijn. Zonder reisverzekering kan je dan fluiten naar alle goederen die in je tas hebben ingezeten.
Voor een reisverzekering betaal je vaak slechts enkele euro’s per maand. Het risico is dus makkelijk te voorkomen door je hiervoor te verzekeren.

Profiteer van tijdelijke kortingen

De beste dekkingen

Waar anderen voor kozen

Nog geen reacties

The comments are closed.