Ziektekosten in buitenland, welke verzekering vergoedt wat?

Gepost op door in de categorie Tips

Medische kosten buitenland

Stel je bent in Dublin en je wordt plotseling ziek. Je gaat naar het ziekenhuis en komt er achter dat je een paar nachten daar moet blijven. Uiteindelijk komt alles goed, maar je krijgt wel een rekening mee. Welke verzekering vergoedt dan wat? Jouw aanvullende zorgverzekering of toch jouw reisverzekering met aanvullende medische kosten? En hoe zit het eigenlijk met ongevallen en gevaarlijke sporten? Om je te helpen staat hieronder beschreven welke verzekeringen over het algemeen wat vergoedt.

Wat wordt gedekt door mijn zorgverzekering?
Een basis zorgverzekering dekt alleen de spoedeisende medische kosten tot het Nederlands tarief. Als de spoedeisende medische kosten in het buitenland boven dat maximale bedrag liggen, moet je het overige zelf betalen. Spoedeisende medische kosten zijn de kosten die je maakt bij zorg die je per direct nodig hebt. Met dit soort gevallen kan je ook niet wachten totdat je weer in Nederland bent om behandeld te worden. Bij jouw zorgverzekering betaal je ook in het buitenland jouw eigen risico. Het is in uitzonderlijke gevallen ook mogelijk dat jouw zorgverzekeraar ook niet-spoedeisende medische kosten in het buitenland vergoedt. Je moet daar wel vooraf toestemming hebben van jouw zorgverzekeraar. Over het algemeen vergoedt jouw zorgverzekeraar ook de noodzakelijke geneesmiddelen.

Wat dekt mijn aanvullende zorgverzekering?
Je kan jouw zorgverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen. Met deze uitbreiding ben je over het algemeen twee keer tot het Nederlands tarief verzekerd tegen ziektekosten in het buitenland. De spoedeisende medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen volledig vergoed.  Daarnaast kan het zijn dat jouw aanvullende zorgverzekering ook dekking biedt tegen onder andere persoonlijke hulpverlening in het buitenland. Lees altijd goed je polis door om te kijken waartegen jij verzekerd bent.

Wat wordt gedekt door mijn basisreisverzekering?
Je basisreisverzekering dekt over het algemeen alle noodzakelijke kosten. Noodzakelijke kosten zijn kosten die je maakt in de onderstaande gevallen:

  • Repatriëring
  • Opsporings-, bergings- en reddingsacties
  • Telefoonkosten die maakt voor het bellen met de alarmcentrale
  • Vervoer naar het ziekenhuis
  • Verblijfs voor de familie van de verzekerde

Let op dat elke reisverzekeraar anders is. Dus niet elke reisverzekeraar vergoedt de bovenstaande gevallen in hun basisreisverzekering. Lees daarom altijd jouw polis om te kijken wat jouw reisverzekering qua ziektekosten wel en niet vergoed.

Wat dekt mijn reisverzekering met medische kosten in het buitenland?

De kans is groot dat een vergoeding voor medische kosten niet in jouw basisreisverzekering zit. Daarom kun je jouw reisverzekering daarmee uitbreiden. Met medische kosten worden alle ziektekosten in het buitenland bedoeld, dus je krijgt ook een volledig vergoeding van de medicijnen die koopt in het buitenland. Die medicijnen moeten wel op recept zijn van je dokter. Dus aspirines die je koopt bij de drogist tellen niet mee. Ook ben je verzekerd als je bijvoorbeeld door een ziekte langer in het buitenland moet zijn dan gepland is. Daarbij worden de extra kosten van jouw verblijf ook vergoed en soms ook de kosten van jouw meeverzekerde familie. Dat is bij een aanvullende zorgverzekering niet zo.

Wat dekt mijn ongevallen verzekering
Mocht je geen ongevallen verzekering hebben in je basispakket, maar wil je daarvoor wel gedekt zijn voor jouw vakantie. Dan kan jij jouw reisverzekering uitbreiden met een ongevallen verzekering. Met een ongevallen verzekering ben je verzekerd tegen een sterfgeval en blijvende invaliditeit door een ongeval.

Dekking tegen gevaarlijke sporten

Als je van plan bent om een buitengewone sport te doen zoals bungeejumpen dan moet je goed in jouw polis kijken. Het kan namelijk zijn dat jouw sport helemaal niet verzekerd is bij jouw reisverzekeraar. Ook niet met een aanvullende verzekering. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw sport wel verzekerd is. Kijk dan in ons overzicht en filter daar op gevaarlijke sporten. Kijk dan bij de verzekeraar zelf of die jouw sport verzekerd.

Heb je nog geen reisverzekering? Vind dan in 5 stappen een reisverzekering die bij jou past tegen de laagste premie.

Profiteer van tijdelijke kortingen

De beste dekkingen

Waar anderen voor kozen

Nog geen reacties

The comments are closed.