Vloeistoffen in de handbagage

Gepost op door in de categorie Op reis

Over een paar dagen ga je lekker met het vliegtuig naar een ver oord. Nog snel even dat lekkere parfum inpakken, zodat je deze in het vliegtuig op kunt doen. Eenmaal bij de douane aangekomen zie je datzelfde lekkere parfum zo in een grote ton met andere parfums, deo’s en nagelschaartjes verdwijnen, blijkt dat je geen vloeistoffen mee mag nemen. Oeps, vergeten. Maar hoe zit het als u toch vloeistoffen wil of moet meenemen in het vliegtuig. Wat zijn daarvoor de regels?

Veiligheid

De regels wat betreft vloeistoffen in de handbagage zijn er niet voor niks. Een beetje bom is zo gemaakt met de juiste combinatie van stoffen. Dit wil uw luchtvaartmaatschappij natuurlijk koste wat het kost voorkomen, want de veiligheid tijdens de vlucht gaat boven alles.

Vloeistoffen gekocht op de luchthaven

Als je voor de paspoortcontrole (binnen de EU) vloeistoffen hebt gekocht, zoals gel of parfum dan mag u deze wél in de handbagage meenemen. Dit geldt ook voor dingen die u in het vliegtuig koopt. Ook voor deze vloeistoffen geldt echter de regel dat ze wel verpakt en verzegeld moeten zijn. Dit zegel mag pas weer verbroken worden op de plek van bestemming. Daarnaast zit er een maximum aan de hoeveelheid vloeistoffen die u mag meenemen.

 • Als je met het vliegtuig reist dan mag je vloeistoffen en gels meenemen, maar de verpakkingen mogen maximaal 100 ml bevatten
 • De verpakking moet doorzichtig en van plastic zijn
 • Je mag per vliegtuigpassagier maar één doorzichtige plastic zak meenemen op je vlucht
 • De inhoud van de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter
 • De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn

Baby aan boord of medicijnen

Met een baby aan boord of als u medicijnen nodig heeft tijdens de vlucht geldt een uitzondering op de regel van maximaal 100 milliliter vloeistof. Er mag meer dan 100 milliliter medicijnen en babyvoeding in uw handbagage zitten. Als u medicijnen meeneemt, neem dan ook het doktersrecept mee. Als de douane hierom vraagt bent u namelijk verplicht deze te laten zien. Als u babyvoeding in uw handbagage heeft mag u deze alleen meenemen als u een baby bij u heeft. Een handige tip is om babypoeder mee te nemen. Deze poeder veranderd in babyvoeding als u er water bij giet. In het vliegtuig hebben ze vaak kokend water.

Buiten de EU

Vloeibare artikelen gekocht op een luchthaven buiten de EU zullen op Schiphol altijd in beslag worden genomen, ook als de artikelen verpakt en verzegeld zijn. Dit geldt ook voor de aankopen die u aan boord van een niet- Europese luchtvaartmaatschappij heeft gedaan. Verzegelde vloeibare artikelen vanuit de Verenigde Staten, Canada en Maleisië mogen via Schiphol meegenomen worden op de vervolg vlucht. Er zijn uitzonderingen voor een aantal Canadese luchthavens: als je vanaf Schiphol vliegt via Montreal (Pearson Int. & Trudeau Int.) dan kun je taxfree gekochte vloeistoffen meenemen op de volgende vlucht.

Vloeistofscanners

Op dit moment zijn de huidige regels nog van toepassing: vloeistof mag alleen mee in verpakkingen van maximaal 100 milliliter en in het totaal mag er maximaal 1 liter vloeistof mee in het vliegtuig, mits verpakt en verzegeld. Maar vanaf 2015 komt daar waarschijnlijk een eind aan, want de vloeistoffen mogen dan gewoon weer mee in de handbagage. Dit jaar zullen er speciale bagagescanners op vliegvelden worden geplaatst die kunnen checken of er geen gevaarlijke stoffen in de bagage zitten. De vloeistofscanners worden op dit moment getest en als ze werken is er grote kans dat vloeistoffen vanaf volgend jaar weer mee kunnen in de handbagage. Tot die tijd is het natuurlijk het best om je aan de regels wat betreft vloeistof te houden. Als iedereen dit doet draagt dat bij aan een veilige vlucht. Om de rest van uw reis ook verzekerd te zijn van uw eigen veiligheid is het handig om een reisverzekering af te sluiten. Op deze site kunt u vinden welke verzekering het best bij u past.

Direct een reisverzekering voor jou

Ben jij op zoek naar een doorlopende reisverzekering? Vergelijk aanbieders van reisverzekeringen op basis van verschillende filters. Zo vind jij een passende verzekering voor jouw persoonlijke situatie.

Reisverzekering afsluiten

Profiteer van tijdelijke kortingen

De beste dekkingen

Waar anderen voor kozen

Reacties

 1. Superleuk informatief artikel met alle highlights opgesomd!

  Reactie geschreven door Visum4me op 9 juni, 2019 - 14:35

 2. Leuk stukje over turkije ik zal het even delen.

  Reactie geschreven door visum aanvragen turkije op 11 juni, 2019 - 00:50

The comments are closed.