Visum aanvragen: reisverzekering erbij?

Gepost op door in de categorie Reisverzekering

Om een ander land te mogen betreden heb je toestemming nodig. Dat kan in de vorm van een geldig reisdocument zijn, maar ook in de vorm van een visum. Het kan ook zijn dat je als visumaanvrager verplicht een medische reisverzekering moet afsluiten. Omdat die regels per land, regio of unie nogal verschillen heeft Reisverzekering.nl het even handig voor je onder elkaar gezet.

Schengenvisum

Familie of vrienden uit het buitenland op bezoek? Hartstikke gezellig natuurlijk, maar dat vraagt wel om een goede voorbereiding. Wie niet woonachtig is in een van de 26 Schengenlidstaten (de gehele EU, behalve Groot-Brittanië, Ierland en vooralsnog Cyprus, Roemenië en Bulgarije), moet voor een verblijf van maximaal 90 dagen bij de Nederlandse ambassade in het thuisland een speciaal Schengenvisum aanvragen.

Andere bestemmingen of langer op reis

Toeristen die langer dan 90 dagen in een van de Europese Schengenlanden willen verblijven kunnen dit aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Sommige buitenlanders die in een van de Caribische delen van het Koninkrijk willen verblijven moeten een speciaal Caribisch visum aanvragen. Het aanvragen van een transitvisum kan soms nodig zijn als je ergens op doorreis bent en de luchthaven bijvoorbeeld alleen aandoet voor een overstap.

Nog niet helemaal duidelijk wat er nu eigenlijk op jou van toepassing is? Op de site van de Rijksoverheid staat duidelijk beschreven in welke landen er een visum wordt verplicht, en welke je dan precies moet aanvragen.

Verplichte medische reisverzekering

Vanaf 1 januari 2004 moeten visumaanvragers voor het Schengengebied ook verplicht een medische reisverzekering afsluiten. Zo hoeven de landen in geval van dringende medische zorg, repatriëring (terugkeer naar eigen land) om medische redenen of spoedbehandeling in het ziekenhuis niet op te draaien voor de eventuele kosten. Ook geldt het natuurlijk als een extra zekerheid voor de reiziger zelf.

Er zijn verschillende maatschappijen die zulke medische reisverzekeringen voor een visum van toeristen aanbieden. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • Tourist Travel Insurance (Europeesche)
  • Travel Risk Insurance (Allianz Global Assistance)
  • Schengen Visitor-verzekering (OOM Verzekeringen)

Buitenlandse gasten zijn met deze polissen dus verzekerd van eventuele medische kosten, maar krijgen bijvoorbeeld ook dekking bij schade aan eigendommen of bagage, gedwongen oponthoud, vermissing van reisdocumenten, of kosten bij ziekte, ongeval of vermissing.

Afsluiten

Een medische reisverzekering kun en mag je zelf afsluiten voor een buitenlandse gast. Jij mag de verzekeringsnemer zijn en de gast de verzekerde, iets dat flink wat gedoe kan schelen. Premies zijn er bijvoorbeeld al vanaf €1,90 per dag. Kijk goed naar de precieze voorwaarden en dekkingsoverzichten van de verschillende verzekeringen. Op Reisverzekering.nl kun je een eerlijke kostenvergelijking maken.

Zoek een passende reisverzekering

Ben jij op zoek naar een doorlopende reisverzekering? Vergelijk aanbieders van reisverzekeringen op basis van verschillende filters. Zo vind jij een passende verzekering voor jouw persoonlijke situatie.

Reisverzekering afsluiten

Geschreven door:

Sjoerd Alders

Nog geen reacties

Reageer