Verschil tussen reis- en annuleringsverzekering

Gepost op door in de categorie Annuleringsverzekering, Reisverzekering

Wat de reisverzekering en annuleringsverzekering verschillen van elkaar? De reisverzekering is voor als je op reis bent. De annuleringsverzekering is er voor allerlei situaties voor je vertrek. Dat is het grootste verschil. We merken dat ze best vaak door elkaar worden gehaald, daarom gaan we in dit artikel dieper in op de verschillen tussen deze verzekeringen.

Reisverzekering: voor schades tijdens het reizen

De reisverzekering dekt schade die je tijdens het reizen hebt. Van diefstal tot schade die je zelf veroorzaakt tijdens je verblijf, de reisverzekering zorgt ervoor dat je ook op je reisbestemming goed verzekerd bent. Je persoonlijke zaken en die van anderen worden gedekt door deze verzekering. Veroorzaak je schade aan je verblijfplaats op vakantie? Of beland je in het ziekenhuis tijdens je reis? Ook die schade wordt vergoed door je reisverzekering.

Verzeker risico’s vóór je vertrek met een annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering is er voor financiële schade voor je vertrek. Het kan zomaar gebeuren dat je niet op vakantie kunt gaan. Door ziekte of een sterfgeval bijvoorbeeld. Je zou normaal gesproken je reis moeten betalen, terwijl je niet kunt gaan. Dat is erg jammer en in het ergste geval ook een financiële strop. Met de annuleringsverzekering voorkom je dat. Als je een goede reden hebt om je vakantie te annuleren, wordt de reissom vergoed door je verzekeraar. Ook als je door bijvoorbeeld een sterfgeval eerder terug moet naar huis. In dat geval krijg je de resterende dagen van je vakantie vergoed.

Verschil in kosten tussen beide verzekeringen

Ook qua kosten verschillen reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen behoorlijk. Dat begint met de opbouw van de premie. Voor de annuleringsverzekering betaal je namelijk standaard een vast percentage van de reissom. Je sluit de annuleringsverzekering direct bij je boeking af of maximaal 7 dagen daarna. De reisverzekering is gebaseerd op de duur van je reis en de dekking die je wilt. De prijs kan daardoor behoorlijk variëren. Overigens kun je een reisverzekering tot een paar minuten voor vertrek afsluiten.

Kortlopend of juist doorlopend?

Voor beide verzekeringen geldt dat je ze kunt afsluiten voor een reis of doorlopend. In het laatste geval hoef je geen rekening meer te houden met je verzekering. Al je geboekte reizen zijn dan automatisch verzekerd met je doorlopende reis- of annuleringsverzekering. Verschillen in de dekking zijn er niet. Bij een doorlopende verzekering gaat het in beide gevallen meestal om dekking in Europa. Voor reizen buiten Europa moet je een aparte verzekering afsluiten.

Geschreven door:

Sophie van der Zee

Nog geen reacties

Reageer