Veilig naar het WK in Brazilië

Gepost op door in de categorie Nieuws, Reisverzekering, Tips

Op 12 juni 2014 gaat het WK voetbal in Brazilië van start. In een maand tijd nemen 32 landen deel aan het wereldkampioenschap om uiteindelijk op 13 juli de finale te spelen. In de aanloop naar het WK is er veel ophef geweest. Zo zijn de stadions waarin de wedstrijden gespeeld moeten worden nog steeds niet af. Waar mogelijk nog de meeste ophef over bestaat is de veiligheid in Brazilië rondom het WK. Om er zeker van te zijn dat jouw verblijf in Brazilië tijdens het WK veilig verloopt, zette Reisverzekering.nl de belangrijkste tips voor je op een rij.

Veilig-naar-het-WK-in-Brazilie

Braziliaanse wetgeving

De politieagenten in Brazilië zijn het gewend om zeer autoritair op te treden. Daarnaast accepteren ze minder dan de Nederlandse politie. Let er dan ook op dat er grote verschillen zijn tussen Nederland en Brazilië op justitieel gebied. Als je in aanraking komt met de Braziliaanse justitie moet je er rekening mee houden dat de ambassade en de consulaten-generaal maar heel beperkt assistentie kunnen verlenen.

Let op: Voor alcohol in het verkeer geldt een zero-tolerance beleid. Verder is drugsgebruik verboden, evenals wildplassen en wildkamperen.

Corruptie

Corruptie komt helaas geregeld voor in Brazilië, ook onder de politie. Als een politieagent je aanhoudt, toon dan je documenten en probeer te voorkomen dat je ze moet afgeven. Een boete betaal je in Brazilië niet ter plekke, maar stort je bij een geldautomaat (ATM) op een bankrekening.

Demonstraties

De kans is groot dat het aantal protesten en betogingen in Brazilië rond het WK weer zal toenemen. Probeer te voorkomen dat je op het verkeerde moment op de verkeerde plek terechtkomt en buiten geweld, verkeerschaos en fikse vertragingen blijft.

Veiligheid en calamiteiten

De veiligheidssituatie in Brazilië is heel anders dan in Nederland. In Brazilië zijn veel (vuur)wapens in omloop en de drempel voor het gebruik van geweld is er vaak relatief laag. Als je wordt beroofd of overvallen ga je dan niet verzetten en geef gewoon alles meteen af. Je kan vervolgens een proces verbaal (boletim de ocorrência) op laten maken bij een politiebureau (delegacia) voor alle gestolen bezittingen, dit is vooral belangrijk bij het indienen van een schadeclaim bij je verzekering.

  • Blijf zoveel mogelijk op drukke plaatsen, straten en pleinen. Soms loop je slechts één straat verder al risico op een onaangename ervaring.
  • Ga niet in het donker het strand op. Promenades bij de stranden kan je vaak wel gebruiken.
  • Bezoek geen favela’s.
  • Respecteer aanwijzingen van de lokale politie. Ga zo min mogelijk in discussie en meng je niet in opstootjes of ruzies.

Je kan in de steden gewoon uitgaan, maar let wel op jezelf en je gezelschap. In groepsverband ben je vaak veiliger. Neem een taxi, het liefst met meerdere personen en je kan het beste in je hotel of een restaurant hulp vragen bij het regelen hiervan.

Let ook op met drankjes. Het komt in Brazilië geregeld voor dat er verdovende middelen in iemands drankje worden gedaan. Drink daarom altijd eerst je glas leeg voordat je het ergens laat staan en als je er onzeker over bent, koop dan een nieuw drankje in een nieuw glas. Wees altijd voorzichtig met het aannemen van drankjes van anderen, drogeren is in Brazilië een veelgebruikte manier om om iemand te beroven.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Brazilië is heel anders dan in Nederland. In de steden waar het WK gespeeld wordt, zijn openbare ziekenhuizen met Engelssprekende artsen en goede medische faciliteiten, maar op het platteland en in de afgelegen gebieden zijn de medische voorzieningen vele malen slechter.

Indien je in een afgelegen gebied een bloedtransfusie moet ondergaan, wees dan heel voorzichtig met het accepteren hiervan. Het is namelijk lang niet altijd vanzelfsprekend dat dit gebeurd met schoon bloed. Beland je in een ziekenhuis, dan is het sowieso handig om eerst, indien mogelijk, zo snel mogelijk je verzekering te bellen. De verzekeraar kan indien nodig het ministerie van Buitenlandse Zaken om assistentie vragen. Als je in een privé-ziekenhuis terecht komt, is het handig om contact op te nemen met je verzekeraar voordat je een behandeling ondergaat. Op die manier voorkom je onaangename financiële verrassingen.

In heel Brazilië kan de ziekte knokkelkoorts (dengue) voorkomen. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die het dengue virus overbrengen. De muggen leven bij stilstaand water. Voorkom muggenbeten door je goed in te smeren met anti-muggencrème.

Daarnaast kan je met een mobiele telefoon altijd voor alle spoedeisende hulp het nummer 190 bellen (politie, brandweer, hulpdiensten).

Medicijnen

Het kan in drogisten en apotheken in Brazilië nog wel eens lastig zijn om het juiste medicijn te vinden. De informatie staat in het Portugees op de verpakkingen en de merknamen zijn vaak anders dan hetzelfde medicijn in Nederland. Bij de kleinere verkooppunten kan het ook voorkomen dat de medicijnen niet altijd op de juiste manier (temperatuur) worden bewaard.

Tip: Neem je medicijnen mee en reken op een paar dagen extra vanwege eventuele vertraging. Vraag je dokter of voor jouw medicijn ook een internationaal certificaat nodig is.

Reisvaccinaties

Voor Brazilië zijn reisvaccinaties niet verplicht, maar wel aan te bevelen. De GGD adviseert om je te laten inenten tegen ziekten als DTP, Hepatitis, Mazelen en Gele koorts. Deze vacinaties zijn lang werkzaam, dus je kunt ze ruim op tijd halen. Mark Boekraad van ShirtsofHolland.com zal aanwezig zijn bij het WK en heeft zich in elk geval goed voorbereid: “Ik heb mijn reisvaccinaties ruim op tijd gehaald, ik wil er zeker van zijn dat ik weer gezond terugkom uit Brazilië.”

Reisverzekering

Je Nederlandse basis zorgverzekering vergoedt doorgaans alleen urgente medische kosten, en slechts tot de hoogte van wat een vergelijkbare behandeling (of medicijnen) in Nederland kost(en). Een reisverzekering kan de extra kosten dekken, evenals die voor het afbreken van de reis bij ongeval of ziekte. Het is daarom verstandig een goede reisverzekering af te sluiten.

De reisverzekering moet dekking bieden voor de medische- en repatriëringskosten. Controleer of dit ook geldt in Brazilië; let er op dat je een reisverzekering met werelddekking afsluit.

Verder is het verstandig om nooit opzichtig met waardevolle spullen rond te lopen, zorg dat je er niet uitziet als een toerist. “Ik laat zo veel mogelijk waardevolle spullen thuis. Als toerist in Brazilië wil je daar echt niet mee gezien worden. Toch zal ik mijn iPad mee moeten nemen om ook te kunnen werken tijdens het WK. Juist dan is een goede reisverzekering die mogelijke diefstal van mijn iPad en smartphone dekt van groot belang” aldus Mark Boekraad van Shirtsofholland.com.

Vervoer

Het meeste personenvervoer tussen de hoofdsteden van de staten gaat per vliegtuig. Houd rond het WK rekening met aanzienlijke drukte en vertragingen, en vliegtickets die flink duurder zijn. De afstanden tussen de meeste speelsteden zijn zo groot dat reizen over de weg is af te raden. Op het platteland en in de afgelegen gebieden kunnen de wegen slecht zijn, met gaten en kuilen. Maak daarom als je per auto reist gebruik van de grotere doorgaande wegen. Rij voorzichtig, niet te snel (er zijn veel controles en verkeersdrempels) en hou rekening met onvoorspelbaar rijgedrag van anderen. Rij liever niet in het donker buiten de bebouwde kom: veel wegen zijn niet of slecht verlicht, evenals auto’s en vrachtwagens zelf.

Let op: er zijn veel zakkenrollers actief in het openbaar vervoer.

Geschreven door:

Sophie van der Zee

Nog geen reacties

Reageer