Veel ski- en snowboardongelukken door roekeloos gedrag op de piste

Gepost op door in de categorie Wintersport

Elke winter vertrekken er ruim één miljoen Nederlanders naar de sneeuw. Maar niet iedereen komt daar ook even gezond weer van terug. Elk jaar zijn de gipsvluchten vanuit de skigebieden weer druk bezet tijdens het wintersportseizoen.

Eén van de grootste oorzaken zijn de botsingen op de piste. Door onvoorzichtigheid komen mensen soms tegen elkaar. Veel mensen denken dat ze het skiën al snel onder controle hebben. Maar skiën in Europa wordt steeds populairder en de pistes worden daardoor elk jaar drukker en drukker.

Druk op de piste

Als het druk is op de piste, moet je als skiër of snowboarder geconcentreerder de berg af gaan. Je kunt niet alleen van de sneeuw, de zon en het uitzicht genieten, maar moet tegelijkertijd ook remmen, ontwijken en sturen. Hiervoor moet je voordat je op wintersport gaat fysiek goed voorbereid zijn. Wanneer je moe bent, wordt dit een stuk moeilijker en is de kans op ongelukken groter. Ook zorgt de hoogte voor extra vermoeidheid.

Skiën in zachte, verse sneeuw is velen malen makkelijker dan wanneer de pistes hard en ijzig zijn. Voor onervaren skiërs is het op zulke pistes veel moeilijker controle en koers te houden.  Handigheid in het skiën is dan extra belangrijk. Om ongelukken te voorkomen kan je het beste vooraf aan de reis wat vaker gaan sporten, zodat je wat beter in vorm bent en zekerder op de piste staat.

Draag een helm

Om de gevolgen van een skiongeluk zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk jezelf zo goed mogelijk te beschermen. Bijvoorbeeld door een helm te dragen. Steeds meer skiërs en snowboarders dragen een helm, maar toch blijft het aantal gewonden op de piste stijgen.

Volgens deskundigen is het dragen van een helm heel belangrijk, maar wat nog belangrijker is, is dat je weet op welke afdaling en welk terrein je moet skiën en waar niet. Buiten de pistes en op andere gevaarlijke plekken, is het risico dat je een ongeluk krijgt in de sneeuw velen malen groter. Het negeren van de pisteregels is ook een van de oorzaken van ongelukken. Dit heeft vaak tot gevolg dat mensen tegen elkaar aan skiën.

Vergeet ook niet een goede reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten.

Geschreven door:

Marije Brinkhorst

Nog geen reacties

Reageer