Veel Nederlanders onnodig dubbel verzekerd

Gepost op door in de categorie Nieuws, Reisverzekering

Dubbel verzekerd

Eerder bleek al uit onderzoek van Reisverzekering.nl dat Nederlanders te veel voor hun reisverzekering betalen. Nu komt naar voren dat veel mensen onnodig dubbel verzekerd zijn doordat zij bijvoorbeeld verschillende verzekeringen hebben die dezelfde dekkingen bieden.

Een van de grootste oorzaken is dat men nooit meer omkijkt naar een eerder afgesloten verzekering. En dat terwijl het over het hele jaar gezien best wel wat euro’s kan schelen als men wat kritischer zou kijken naar de verzekeringen. Zo kan er bijvoorbeeld veel geld bespaard worden op een reisverzekering omdat de basiszorgverzekering ook al veel medische kosten dekt in het buitenland dekt (tot Nederlandse tarieven weliswaar).

Niet wettelijk verboden, wel zonde

Maar wat bedoelen we met dubbel verzekerd zijn eigenlijk? Dubbelverzekering is wanneer dezelfde opgelopen schade door meer dan één verzekering wordt gedekt. Maar pas op, je bent strafbaar als je dan ook probeert de schade bij beide verzekeraars te claimen. Volgens de Nederlandse wet mag je namelijk als verzekerde niet financieel beter worden van een verzekering. Het is dus niet wettelijk verboden om dubbel verzekerd te zijn, maar wel zonde van het geld, omdat je premie betaalt voor een verzekering waarop je dus eigenlijk niets declareert.

Verzekering per land verschillend

Simpel gezegd houdt dubbel verzekerd dus gewoon in dat je dubbel premie betaalt. Sommige verzekeringen overlappen elkaar. Zo zijn bij een basiszorgverzekering een groot deel van de medische kosten gedekt, maar dat geldt ook bij een reisverzekering, want bij sommige reisverzekeringen zijn de geneeskundige kosten ook meeverzekerd. Ben je dus van plan om op vakantie te gaan, dan vergoedt de basiszorgverzekering maximaal 100% van het Nederlandse tarief. Wanneer je naar een land gaat waar de zorg niet veel duurder is dan in Nederland, hoef je dus de medische kosten in het buitenland niet nog eens aanvullend te verzekeren in een reisverzekering. Maar doe dat wel voor landen waar de medische zorg duurder is of kan zijn dan in Nederland.

Risico-verzekering

Als je een vakantie boekt waarbij je mogelijk extra risico loopt, bijvoorbeeld bij een wintersport of duikvakantie, dan valt dit vaak niet onder de standaard reisverzekering. Wanneer je dus op een dergelijke vakantie gaat, dan is het verstandig nog een wintersport/watersport dekking af te sluiten.

Vraag toestemming

Ook is het goed om te beseffen dat de medische zorg in het buitenland alleen wordt vergoed als het gaat om spoedeisende hulp en dat er van te voren toestemming gevraagd moet worden bij de verzekeraar. Elke verzekeraar heeft een eigen alarmnummer die je in het buitenland kunt bellen om deze te informeren over eventuele (medische) ‘schade’, wat vaak ook verplicht is.

Andere dubbele verzekeringen

Ook zijn mensen vaak dubbel verzekerd omdat ze bijvoorbeeld een uitgebreide buitenshuisverzekering hebben afgesloten voor spullen die ook worden gedekt door een reisverzekering. Bij een reisverzekering is er ook de mogelijkheid om pechhulp mee te verzekeren, maar let wel, bij sommige autoverzekeringen is dat al ingebrepen. Ook diefstal- en schade wordt nog wel eens onnodig dubbel verzekerd.

Kijk kritisch

Daarom is het verstandig om bij het afsluiten van je verzekeringen eens even kritisch te bekijken wat je nu echt nodig hebt en wat niet. Je doet er goed aan om de verschillende verzekeringen te vergelijken op basis van premie en dekking. Leg de polissen van je verzekeringen nog eens goed naast elkaar. Zo kun je voorkomen dat je dubbel verzekerd bent en dus een hoop geld besparen!

Reisverzekering vergelijken

Ben jij op zoek naar een doorlopende reisverzekering? Vergelijk aanbieders van reisverzekeringen op basis van verschillende filters. Zo vind jij een passende verzekering voor jouw persoonlijke situatie.

Goedkope reisverzekeringen

Geschreven door:

Andy Bakker

Nog geen reacties

Reageer