Toeristenbelasting in binnen- en buitenland

Gepost op door in de categorie Op reis

Op de factuur van uw overnachting kan u het begrip ‘toeristenbelasting’ tegenkomen. Vaak een kleine vergoeding, waarmee de gemeente de kans krijgt om voorzieningen voor toeristen te financiëren. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Wie int het? En wie bepaalt de hoogte? Toeristenbelasting kan worden geheven voor iedere overnachting buiten de gemeente waar u ingeschreven staat.

De hoogte

Iedere gemeente in binnen- en buitenland hanteert een ander tarief. Zo is in de gemeente Utrecht het tarief in 2013 vijf procent van de overnachtingprijs. De gemeente Texel pakt het anders aan en vraagt 1,60 euro per persoon per nacht. Sommige gemeenten, waar weinig toerisme is, hanteren zelfs geen toeristenbelasting. Bij het gemeentehuis van uw verblijfplaats kan altijd opgevraagd worden hoe de toeristenbelasting geheven wordt.

Wie ontvangt het geld?

De camperhouder of eigenaar van uw accommodatie brengt de kosten bij u in rekening. Op de factuur moet de toeristenbelasting altijd apart vermeld staan, zodat u duidelijk ziet welk bedrag ervoor staat.

De aanbieder van de overnachting gaat naar de gemeente om aangifte te doen voor de toeristenbelasting. De gemeente kan dan het nachtregister van het verblijf opvragen, waarin vermeldt staat welke personen in de accommodatie zijn geweest en hoe lang zij gebleven zijn.

Watertoeristenbelasting

Toeristen op de boot, die denken de dans te kunnen ontspringen, komen bedrogen uit. Naast toeristenbelasting hebben sommige gemeenten nog een ander soort belasting: watertoeristenbelasting. In Aalsmeer bedraagt deze bijvoorbeeld een kleine euro per etmaal dat u in de haven verblijft.

Reisorganisaties tegen toeristenbelasting

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen vindt dat er in het buitenland niet altijd goed omgesprongen wordt met het heffen van toeristenbelasting. Vaak worden er rare verhogingen uit de hoge hoed van de gemeente gegoocheld. Volgens de vereniging zien de gemeenten hun toeristen vaak als melkkoe. Terwijl ze met de verhogingen de plaatselijke economie alleen maar slechter maken. Toeristen kunnen minder uitgeven op hun bestemming, omdat zij meer moeten afdragen aan de gemeente, die het geld lang niet altijd inzet voor de voorzieningen van de toeristen, aldus de vereniging.

Bijzondere gevallen

Als eigenaar van een leuke vakantiewoning in Zuid-Frankrijk ontkomt u er ook niet aan om de ‘taxe séjour’ te betalen. U staat namelijk niet ingeschreven in de gemeente, ondanks dat u het huis bezit.

Gelooft u dat u vrijstelling heeft van toeristenbelasting? Vraag dat dan even na bij de gemeente. De gemeente Texel kent bijvoorbeeld vrijstellingen voor schoolreisjes en werkweken. Wellicht is de eigenaar van de accommodatie daar niet van op de hoogte en betaalt u ten onrechte toeristenbelasting.

Geschreven door:

Kay den Teuling

Nog geen reacties

Reageer