Tips voor het huren van een auto op vakantie

Gepost op door in de categorie Tips

Een auto huren op vakantie is de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe normaal is deze zaak qua verzekering? Veel mensen hebben geen idee hoe ze gedekt zijn, wanneer zij na een lange reis in hun gehuurde bolide stappen.

Verzekering via verhuurder

Het verhuurbedrijf heeft vaak de verzekering voor uw huurauto geregeld. Per bedrijf kan de basisdekking verschillen. De verzekering van kleine particulieren houdt er vaker een hoger eigen risico op na dan grotere verhuurbedrijven. Het is aan te raden aan om het eigen risico af te kopen, om onvoorziene kosten te voorkomen.

De dekking kan per bedrijf erg verschillen. Zorg dat de dekking bij je verhuurbedrijf duidelijk is, ondanks het taalverschil. Ook is het verstandig om goed na te gaan hoe de auto er uitziet bij het verlaten van het verhuurbedrijf. Eventuele krasjes of gebreken direct doorgeven, zodat deze bij terugkomst niet op u worden verhaald.

WA

Alle Europese auto’s behoren WA verzekerd te zijn. In andere werelddelen ligt dit anders. Maar het is altijd verstandig om zo’n verzekering af te sluiten. Het is in Europa niet voor niets verplicht: bij een ongeval lopen de kosten snel op.

Landen als Turkije en Griekenland hebben een minder grote aansprakelijkheid bij de WA verzekering. De standaard in Nederland is vijf miljoen euro. Dat lijkt erg veel, maar met een ongeluk kunnen veel kosten gemoeid gaan, die je liever niet zelf betaalt. Zorg dus altijd dat je de aansprakelijkheid van de verzekering verhoogt tot een maximum. In het Engels heet dit ‘Additonal Liability Insurance’ (ALI).

Het veiligst is natuurlijk een volledige casoverzekering (all-risk). In het Engels aangegeven met ‘Super CDW’ (SCDW), daarmee ben je volledig verzekerd. Ook vragen verhuurbedrijven vaak om de banden en de ruiten te verzekeren. Dat is niet onverstandig, aangezien niet iedereen even net met de auto omgaat en een mogelijk sterretje of kapotte band sneller voor kan komen bij een huurauto.

Lees altijd de overeenkomst goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Begrijp je iets niet? Vraag het. Beide partijen hebben baat bij een goede verzekering. Maar er zijn altijd bedrijven die graag de kosten drukken en daarom meer risico bij de klant neerleggen.

‘Shoppen’ voor huurauto’s

Het loont om thuis online te shoppen voor de juiste auto en prijs, zo liet Kassa in haar uitzending in februari zien. Online konden zij kortingen regelen, maar zagen zij ook dat er met oneerlijke prijzen geadverteerd werd. De prijzen zijn vaak zonder verzekeringen en soms zelfs zonder volle tank. Maar deze verschillen kunnen in Nederland thuis op de bank gemakkelijker en sneller duidelijk worden, waardoor u verzekerd bent van een huurauto met een juiste prijs en verzekering. De ANWB tipte in deze uitzending wel dat betaling met creditcard verstandig is. Met een creditcard kunnen onterecht gerekende kosten gemakkelijker teruggevraagd worden en kun je als consument gemakkelijker aantonen dat je betaald hebt.

Geschreven door:

Kay den Teuling

Nog geen reacties

Reageer