Reisorganisaties halen Nederlanders terug uit Egypte

Gepost op door in de categorie Nieuws, Op reis, Reisverzekering

Geld terug voor gedupeerden?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt sinds gisteren alle reizen naar de Sinaï, het Egyptische schiereiland ten oosten van het Suezkanaal. Het ministerie adviseert ook alle Nederlanders die daar al zitten, het gebied te verlaten. Het geweld zou er zijn geëscaleerd en er is volgens het ministerie kans op terroristische aanslagen.

De Duitse overheid kwam woensdag al met een waarschuwing. Duitse reisorganisaties zijn dan ook al langer bezig hun klanten terug te halen uit de Sinaï. De Nederlandse overheid ontraadt overigens ook alle niet-essentiële reizen naar andere delen van Egypte, met uitzondering van Luxor, Aswan, de Golf van Suez en Abu Simbel.

Reden onduidelijk

Volgens NOS is de reden van het reisadvies nog onbekend. Reisorganisaties Thomas Cook, TUI en Skytours halen de honderden Nederlanders die nu nog in Sharm-el-Sheikh op vakantie zijn, vandaag naar huis. De reisorganisaties hebben ook vakantiegangers afgebeld die vandaag naar de regio zouden vertrekken. Volgens een woordvoerster van de ANVR, de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen, komt een aantal mensen eerder terug van hun vakantie dan ze gepland hadden. Ze raadt consumenten die een vakantie hebben geboekt naar de Sinaï aan contact op te nemen met hun reisorganisatie over de mogelijkheden voor een vervangende reis.

Geld terug bij geboekte reizen

Als je een reis geboekt hebt naar een van de bovenstaande gebieden of daar al zit, kun je mogelijk een deel van je geld terugkrijgen. Daarvoor moet jouw reisorganisatie verbonden zijn aan Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Het Calamiteitenfonds Reizen (SCR) beslist of je jouw geld terugkrijgt. Als je recht hebt op geld terug, dan krijg je dat van je reisorganisatie. Extra kosten die je hebt gemaakt om op reis te kunnen gaan, zoals het aanschaffen van een paspoort, inenting of visum, worden niet vergoed. Wel kun je, als jouw touroperator bij de ANVR en het Calamiteitenfonds is aangesloten, jouw reis kosteloos annuleren en omboeken.

Dekkingsbeperking

De mogelijkheid om je geld terug te krijgen is er niet als de regio waar je zit onder een dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds valt. Dit gebeurt eigenlijk alleen bij een ramp of oorlog. Er is momenteel geen dekkingsbeperking voor Egypte. Geldt er voor jouw vakantiebestemming een dekkingsbeperking, dan kun je tot dertig dagen voor vertrek je reis gratis annuleren. Deze garantie vervalt als er op het moment dat je boekte al een dekkingsbeperking voor de bestemming was.

Reisverzekering

De premie voor een reis- of annuleringsverzekering kan worden teruggevraagd, als deze bij het totaalpakket van de reis inbegrepen zat.  Dit moet in dit geval gebeuren bij de betrokken verzekeringsmaatschappij.

Je krijgt niet altijd je geld terug als je zelf een annuleringsverzekering hebt afgesloten en zelf je reis hebt georganiseerd. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben ‘negatief reisadvies’ niet als annuleringsreden opgenomen in de voorwaarden van de reisverzekering en keren geen vergoeding uit als je besluit niet te gaan. Ga je toch en mocht je wat in de Sinaï of een ander gebied met negatief reisadvies overkomen, dan heb je wel gewoon recht op hulp, behalve als je bewust het geweld (molest) opzocht.

Geschreven door:

Floris van Bodegraven

Nog geen reacties

Reageer