Paspoort kwijt of gestolen op vakantie, wat nu?

Gepost op door in de categorie Op reis, Reisverzekering

Als je op vakantie gaat zijn er eigenlijk maar een paar dingen die écht noodzakelijk zijn om mee te nemen. Een paspoort is één van die dingen. Maar wat nou als je jouw paspoort kwijtraakt op vakantie? Of wanneer je paspoort gestolen wordt?

Aangifte

Als je paspoort om wat voor reden dan ook niet meer in jouw bezit is, moet je bij de plaatselijke politie aangifte doen. Er zijn luchtvaartmaatschappijen die genoegen nemen met een politieaangifte en je zullen toelaten aan boord (afhankelijk van het land).

Noodpaspoort

Als dit niet het geval is en de luchtvaartmaatschappij een geldig reisdocument wil zien (check dit dus goed van tevoren) zul je naar de Nederlandse ambassade moeten in het land waar je verblijft. In sommige landen kun je ook naar een Nederlands consulaat. Hier moet je een noodpaspoort aanvragen. Zo’n paspoort krijg je uiteraard niet zomaar. Jouw gegevens zullen eerst moeten worden geverifieerd, dit kan ervoor zorgen dat je reisplannen enigszins in de war worden geschopt.

De gemeente in Nederland controleert jouw gegevens, waarna je van de ambassade een noodpaspoort krijgt. Dit noodpaspoort heeft maar een paar bladzijden en is een jaar geldig. Bij terugkomst in Nederland moet je een nieuw paspoort aanvragen. Ook in Nederland moet u bij terugkomst aangifte doen bij de politie.

Reisverzekering

Volgens de door de Rijksoverheid gestelde tarieven betaal je voor een noodpaspoort €46,15. Raadpleeg in zo’n geval altijd even de website van de Rijksoverheid, zodat je niet voor eventuele verrassingen komt te staan. Let wel, het hangt van de ambassade of instelling af welke tarieven worden gehanteerd, dit kan dus verschillen.

Veel verzekeraars vergoeden de kosten die je maakt voor het aanvragen en krijgen van een noodpaspoort. Ga dit altijd voor de zekerheid na bij jouw verzekeraar.

 

Direct een reisverzekering voor jou

Ben jij op zoek naar een doorlopende reisverzekering? Vergelijk aanbieders van reisverzekeringen op basis van verschillende filters. Zo vind jij een passende verzekering voor jouw persoonlijke situatie.

Vergelijk en sluit af!

Profiteer van tijdelijke kortingen

De beste dekkingen

Waar anderen voor kozen

Nog geen reacties

The comments are closed.