Oververzekerd op reis: zo voorkom je het

Gepost op door in de categorie Reisverzekering

Met een uitgebreide reisverzekering kun je qua dekking uiteraard met een gerust hart op pad. Maar je kunt er ook in doorslaan. Vorig jaar bleek namelijk nog dat wij Nederlanders ons geregeld oververzekeren als we op reis gaan. Hoe voorkom je nou zo’n dubbele dekking? Reisverzekering.nl legt uit waar je op moet letten.

Een regelrechte ramp: op reis gaan met een te lage dekking. Onvoorziene, hoge kosten een hoop rompslomp. Maar ook het tegenovergestelde is mogelijk: een te uitgebreide reisverzekering, met ook hier ongunstige gevolgen voor je portemonnee. Dat het dus loont om zo nu en dan je verzekeringspakket eens onder de loep te nemen moge duidelijk zijn. Hier een paar tips om overlapping te voorkomen.

Medische kosten

Een veel voorkomend iets is de dubbele dekking voor medische kosten in het buitenland. Mensen met een aanvullende zorgverzekering zijn hier doorgaans al voor verzekerd. Een reisverzekering met medische dekking daar nog eens bovenop zou dus geldverspilling zijn. Met een basiszorgverzekering ben je gedekt voor medische kosten in het buitenland tot Nederlandse normen.

Wanneer het vakantieland een duurdere zorg kent dan Nederland, draai je met uitsluitend een Nederlandse basiszorgverzekering zelf op voor de extra kosten en is het dus handig je wel medisch te dekken.

Pechhulp en diefstal

Nog zo iets waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering. Pechhulp in het buitenland is hartstikke fijn, maar wie al is aangesloten bij de ANWB gooit bij het afsluiten van een reisverzekering die dit ook nog eens vergoedt natuurlijk geld weg. Kijk kritisch naar de voorwaarden van je polis en beslis zelf wat nodig en overbodig is.

Ook naar je bagage mag je kritisch kijken. Doordat verzekeraars op basis van dagwaarde uitkeren, kan het voor reizigers met een oude versleten rugtas nogal onzinnig zijn om zich te dekken voor diefstal of schade aan hun bagage. En door de strenge regels en voorwaarden van verzekeraars is uitkering in zulke gevallen daarnaast lang niet altijd een vanzelfsprekendheid.

Pakketten of losse modules?

Voor jou als consument zit de winst ‘m dan ook in het goed controleren van wat je wel en niet nodig hebt op vakantie. Pakketten en complete hapklare polissen lijken vaak op het eerste gezicht hartstikke mooi, maar kunnen in de praktijk misschien wel een veel te uitgebreide dekking betekenen.

Een polis met losse modules die je zelf aan en uit kunt zetten kan voor velen dan ook een uitkomst zijn. Bij een veranderende thuissituatie, een net iets andere zorgpolis of een overstap van autoverzekering doe je er al goed aan je reisverzekering kritisch te bekijken. Of dit voor jou ook geldt? Vergelijk ‘t op Reisverzekering.nl.

Geschreven door:

Sjoerd Alders

Nog geen reacties

Reageer