Ongelukkig seizoen voor wintersport

Gepost op door in de categorie Reisverzekering, Wintersport

Het lijkt erop dat het wintersportseizoen van 2013/2014 de boeken in gaat als gevaarlijk en dodelijk. De afgelopen weken zijn er veel slachtoffers gevallen, waaronder meerdere doden, zo meldt snowchamps.nl. Eind 2013 kwam bijvoorbeeld nog een groep van zes mensen om door een lawine in de Franse Alpen.

Slechte sneeuw

Het is volgens snowchamps.nl niet moeilijk om te achterhalen waarom er zoveel doden zijn gevallen. De sneeuwcondities zijn alles behalve optimaal. Skiër Niels van der Wolk gaat ieder jaar naar het Oostenrijkse wintersportgebied Schladming en ziet ook een verschil met andere seizoenen. “Er ligt dit seizoen veel minder sneeuw, soms zag je zelfs het gras. Ook schommelde de temperatuur enorm, wat erg gevaarlijk is.”

Wisselende temperaturen

In november is er veel sneeuwval geweest, maar daarna is er weinig gevallen. Door wisselende temperaturen en weinig neerslag krijgt het pak sneeuw steeds meer weg van een ijsbaan, waardoor nieuwe sneeuw er gemakkelijker overheen schuift. Verschillende lagen sneeuw zorgen ervoor dat er geen geheel kan ontstaan. De sneeuw is opgebouwd uit lagen, maar vormt geen echt pak. De verschillende lagen gaan schuiven en zo ontstaan lawines, lawines die vaak meteen dodelijk zijn.

Wij tellen uit de berichtgevingen uit de wintersportgebieden al meer dan vijftien overleden wintersporters in Europa. Die cijfers liggen volgens snowchamps.nl al boven het gemiddelde voor het gehele seizoen. Gemiddeld sterven er volgens hen veertien mensen op de pistes.

Hoe kunnen we ongelukken voorkomen?

Het is belangrijk dat de temperaturen stabieler worden, zodat de kans op lawines afneemt. Lawines ontstaan vaak buiten de piste. Daar skiën is nu erg gevaarlijk en daarnaast ook verboden. Veel reisverzekeraars keren niet uit, wanneer u gewond raakt of schade oploopt buiten de pistes. Het is dus nooit verstandig om de gebaande paden te verlaten, uw verzekering dekt de eventuele kosten niet.

Daarnaast is het dragen van een helm erg verstandig. Volgens artsen had Schumacher niet meer geleefd, als hij geen helm had gedragen. Maar tegen een lawine zal een helm niet beschermen. Houdt altijd de berichten op de piste in de gaten en neem geen onnodige risico’s.

Geschreven door:

Kay den Teuling

Nog geen reacties

Reageer