Mobiel bellen in het vliegtuig: een opkomende trend?

Gepost op door in de categorie Zakenreis

Langzamerhand lijkt het gebruik van mobiele telefoons ook in de luchtvaartwereld normaler te worden: ook Lufthansa wil het gebruik van SMS en internet aan boord toe gaan staan.

Protest

In het begin stond alleen luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic het gebruik van mobiele telefoons tijdens de vlucht toe. Lufthansa en Qatar Air voerden mobiel bellen daarna ook in, maar zijn gestopt met dit concept na protest van de reizigers. Die zouden volgens onder andere  Lufthansa helemaal niet zitten te wachten op bellende medereizigers, dat zou hun reiservaring alleen maar verminderen. Lufthansa zal wel nog dit jaar AeroMobile op haar vliegtuigen installeren, waardoor internetten, sms’en en e-mailen aan boord mogelijk wordt. Bellen blijft onmogelijk. De prijzen van internetten en sms’en aan boord zijn gelijk met de internationale roamingtarieven en vallen dus een stuk duurder uit dan de normale binnenlandse kosten.

Wettelijk toegestaan

In principe is het wettelijk toegestaan om te bellen aan boord van een vliegtuig, maar dan moet het vliegtuig een eigen zend- en ontvangststation voor mobiele telefoons hebben. Anders kan het signaal van de telefoons de apparatuur aan boord storen. Bovendien is het bereik boven de 10000 voet slecht en bemoeilijkt de snelheid van het vliegtuig de communicatie. Sinds 2008 staat de Europese Unie het gebruik van zulke zenders en ontvangers toe. In de businessclass van verschillende maatschappijen zijn wel al ingebouwde telefoons te vinden die een vergelijkbaar systeem gebruiken.

De luchtvaartmaatschappijen die het gebruik van de mobiele telefoon wel toestaan zijn: Aer Lingus, Aeroflot, All Nippon Airways, Azerbeijan Airways, Emirates, Hong Kong Airlines, Lufthansa (alleen SMS), Oman Air, Phillippine Airways, Qantas, Transaero en enkele andere ‘exotische’ maatschappijen. KLM staat het gebruik van mobiele telefoons nog niet toe, maar heeft wel Wi-Fi geïnstalleerd op enkele lange-afstandsvliegtuigen.

Flight-mode

Inmiddels staan het Poolse LOT, het Ierse RyanAir en British Airways ook tijdens het opstijgen en landen het gebruik van elektronische apparaten toe. Mobiele telefoons, laptops en tablets moeten wel in de flight-mode staan. Internetten, bellen en sms’en is dus onmogelijk. Het gebruik van digitale apparaten in de Flight-mode is bij de meeste maatschappijen toegestaan nadat de Amerikaanse communicatietoezichthouder FCC concludeerde dat dat geen kwaad kon.

De Amerikaanse communicatietoezichthouder FCC pleit ervoor om ook bellen toe te staan. Of aan boord bellen een blijvende trend is, is nog maar de vraag: De VS overwegen het gebruik van mobiele telefoons aan boord te verbieden, vooral uit comfortoverwegingen.

Geschreven door:

Floris van Bodegraven

Nog geen reacties

Reageer