Meer vluchtvertraging door klimaatverandering

Gepost op door in de categorie Nieuws, Reisverzekering

Dat vliegtuigen niet geheel CO2-vriendelijk zijn moge duidelijk zijn. Maar dat het klimaat andersom ook in nadelig verband staat met de luchtvaart is minder bekend. Toch toont recente Britse studie aan dat klimaatverandering over de hele wereld veel effect gaat hebben op ons vliegverkeer.

vluchtvertragingVolgens de onderzoekers van de universiteit van Reading zullen er de komende jaren steeds heftigere effecten bijkomen. Zo onthulde de studie dat de verandering van het klimaat voor veel meer turbulentie zal gaan zorgen. “En dat betekent niet alleen maar even geen drankjes meer aan boord van het vliegtuig”, aldus Brits onderzoeker en hoofdauteur van de studie, Paul Williams.

Goed vasthouden

Want turbulentie levert nu al ieder jaar honderden gewonde passagiers op. “Soms zelfs fataal”, weet Williams. Volgens hem zal dit voor veel vertragingen en schade aan vliegtuigen zorgen. “Zoals een automobilist een gat in de weg zal proberen te ontwijken, zal een piloot ook gedwongen worden een omweg te maken bij hevige turbulentie. Met extra brandstofverbruik en langere vluchten tot gevolg.”

“Een flinke domper voor alle passagiers die hier nu ook al iedere keer mee te maken krijgen”, vertelt Sophie van der Zee van Reisverzekering.nl, de site waar reizigers hun verzekeringen kunnen vergelijken en afsluiten. “Vluchtvertraging geldt gelukkig vaak als verzekeringswerk, maar de voorwaarden kunnen per maatschappij verschillen. Een simpele vergelijking kan een wereld van verschil betekenen.”

Niet klaar voor

Dat passagiers in die schrijnende gevallen dus terug kunnen vallen op hun verzekering is mooi, maar dat andere partijen zich niet zo goed weten voor te bereiden is ronduit teleurstellend. Sommige klimatologen wijzen er namelijk op dat de luchtvaartindustrie wellicht niet zo goed weet om te gaan met een wereld van hogere temperaturen en hevigere weersomstandigheden. Zo wijzen ze er op dat de risico’s voor vliegtuigen, vooral boven water in tropische gebieden, sterk zullen toenemen.

“Een consequentie van klimaatverandering is dat het aantal nare gebeurtenissen door zware weersomstandigheden zal toenemen”, pleitte het hoofd van het Russische klimaatprogramma Aleksey Kokorin enkele jaren geleden dan ook. “Helaas zal dat risico voor vliegtuigen nog veel hoger zijn”, aldus Kokorin.

Ironische kant

Volgens de studie kleven er ook veel economische gevolgen aan dit vooruitzicht en zullen deze extra kosten jaarlijks zo’n 150 miljoen dollar bedragen. Williams ziet er de ironie wel van in: “De luchtvaart geldt als een van de primaire oorzaken van de opwarming van onze aarde. Het lijkt wel alsof het klimaat probeert wraak te nemen door het luchtruim steeds maar turbulenter te maken”.

De luchtvaartindustrie gaat er echter van uit dat nieuwe technologieën, alternatieve energiebronnen en toenemende efficiëntie de CO2-uitstoot tegen de helft van deze eeuw zullen halveren.

Tip

Het is altijd verstandig om je van te voren goed in te lezen over de mogelijke vergoedingen door jouw reisverzekeraar bij vluchtvertraging. Op Reisverzekering.nl kun je de verschillende aanbieders van reisverzekeringen vergelijken.

Geschreven door:

Sjoerd Alders

Nog geen reacties

Reageer