Lawinegevaar

Gepost op door in de categorie Wintersport

Lawines ontstaan vaak door mensen. Skiërs en snowboarders buiten de piste kunnen ervoor zorgen dat de hele boel aan het schuiven gaat, waardoor een grote lawine ontstaat. Lees hier alles wat u moet weten over lawines.

Onvoorspelbaar

Het voorspellen van een lawine is erg lastig. Bij een sneeuwlaag ziet u altijd alleen de bovenste laag. Het is moeilijk in te schatten wat daaronder ligt. De kans op lawines is het grootst na grote hoeveelheid verse sneeuw, maar ook zonder deze omstandigheden kunnen lawines voorkomen.

Zoals lawines vroeger in tekenfilms werden weergegeven, waarbij een dalende homp sneeuw steeds groter wordt, is een van de manieren waarop een lawine ontstaat. Maar het kan ook heel plotseling gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer een grote vlakte sneeuw begint te schuiven en naar beneden schuift. Dit heet een schneebrettlawine en is de meest dodelijke vorm volgens de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. De trefkans van deze lawine is enorm, omdat u hem zelf creëert.

Het zijn niet alleen skiërs die omkomen bij lawines. Ook watervalklimmers en sneeuwschoenlopers worden dodelijk getroffen door de sneeuw.

Belangrijkste advies

Het belangrijkste advies dat gegeven kan worden, is: buiten de piste is er altijd een kans op lawines. Ook net naast de piste kan een ski in de poedersneeuw het begin zijn van een lawine.

Gradaties

Toch zijn er in Europa gradaties waarmee lawinegevaar wordt aangegeven. Niveau één betekent ‘gering gevaar’ (dat is wat anders dan geen gevaar). Want nog steeds zijn er kleine lawines mogelijk, voornamelijk bij natte sneeuw, aldus de ANWB.

Bij niveau vijf is er een groot gevaar.. Bij deze gradatie zijn veel ski gebieden afgesloten. Hele dorpen kunnen afgesloten worden.

Voor de mensen die toch het gevaar willen opzoeken zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals een lawine-airbag. Dit systeem heeft twee grote airbags, die met perslucht gevuld kunnen worden. Op die manier heeft u meer kans om niet bedolven te worden en wanneer u bedolven wordt, heeft u waarschijnlijk een grotere kans dat u langer kunt ademen onder de sneeuw, door het volume van de airbags.

De lawinepieper wordt gebruikt om mensen op te sporen onder een lawine. Dit behoort tot de standaard uitrusting van een tourskiër.

Ook een sneeuwschep en een sneeuwsonde behoren tot de standaard uitrusting. Met een sneeuwsonde kan worden gekeken hoe diep en op welk punt iemand precies bedolven is. Het is een uitklapbare stok, waarmee in de sneeuw geprikt kan worden.

Zorg in elk geval ook altijd voor een goede reisverzekering, zodat u goed gedekt bent, mocht er iets voorvallen.

Geschreven door:

Kay den Teuling

Nog geen reacties

Reageer