Kosten vakantie fors opgedreven tijdens boekingsproces

Gepost op door in de categorie Nieuws, Reisverzekering, Tips

Bij het boeken van vakanties geven mensen vaak nog onnodig veel geld uit. Er zijn een aantal zaken die de kosten van een vakantie tijdens het boekingsproces fors opdrijven. Hierop kan dus flink bespaard worden. De redactie van Reisverzekering.nl zocht het één en ander uit en zette de belangrijkste besparingstips voor je op een rij.

Tip 1: Vroegboekkortingen niet altijd voordeliger

Reisaanbieders stunten jaarlijks met de hoogste vroegboekkortingen om zoveel mogelijk vakantiegangers vast hun vakantie bij de betreffende aanbieder te laten vastleggen. Het kan per situatie verschillen of het voordeliger is om van deze vroegboekkortingen gebruik te maken. Het komt vaak genoeg voor dat dezelfde reizen op een later moment nog voor lagere prijzen worden aangeboden. Wanneer je in het hoogseizoen op vakantie wilt en je er zeker van wilt zijn dat je op een bepaalde bestemming en/of in een bepaald verblijf terecht kunt, dan is het verstandig om dit ruim van te voren vast te leggen. Ben je niet per se gebonden aan een bepaalde periode, bestemming of verblijf, dan kun je beter nog even wachten met boeken en goed de aanbiedingen in de gaten houden. Er zijn ook na de vroegboekperiode nog genoeg aanbiedingen en acties op reizen.

Tip 2: Boek op een doordeweekse dag

Vaak is het voordeliger om je vakantie te boeken op een doordeweekse dag. Reisorganisaties weten dat mensen vaker in het weekend boeken en om deze reden zijn de prijzen van dezelfde reizen in het weekend vaak duurder dan op doordeweekse dagen. Mocht je in het weekend gezellig samen op de bank een vakantie aan het uitzoeken zijn, dan doe je er dus verstandig aan om te wachten met boeken tot een doordeweekse dag. Uit onderzoek is gebleken dat dinsdag en woensdag de meest voordelige dagen zijn voor het boeken van een vakantie. Wacht je met het boeken van je vakantie, houd er dan wel rekening mee dat het voor kan komen dat de reis of de accommodatie die je voor ogen had, niet meer beschikbaar is.

Tip 3: Vertrek op een doordeweekse dag

Net als het boeken op een doordeweekse dag vaak goedkoper is, geldt dat ook voor vertrekdagen. Het vliegen met een chartervlucht is op doordeweekse dagen vaak goedkoper, omdat de vluchten in het weekend populairder en daardoor ook duurder zijn. Bovendien kan het tijdstip van de vlucht ook nog verschil maken. De minst populaire en minst praktische tijdstippen, bijvoorbeeld midden in de nacht, zijn vaak ook goedkoper dan de meest gunstige vliegtijden.

Tip 4: Vermijd dure steden in het weekend

Ga je op stedentrip? Steden zijn vaak duur om te verblijven. Timing is daarom heel belangrijk. Vergelijk altijd de prijzen van een verblijf voor doordeweeks en in het weekend. In veel gevallen kan een doordeweeks verblijf behoorlijk in de kosten schelen. Plan daarom je stedentrip, als het even kan, gunstig en geef niet meer geld uit dan nodig.

Tip 5: Reisverzekering bij reisaanbieder is vaak duurder

Boek je een vakantie, dan krijg je vaak nog allerlei extra opties die je direct kunt afnemen. Veelal wordt bij een vakantie ook een reisverzekering en annuleringsverzekering aangeboden. Check uiteraard altijd eerst of je niet al een doorlopende reisverzekering en/of annuleringsverzekering hebt lopen. Wees altijd voorzichtig met het direct afsluiten van een reis- of annuleringsverzekering bij de reisorganisatie of het reisbureau waarbij je boekt. De kans dat je dan te veel betaalt is namelijk erg groot. Reisbureaus werken vaak samen met slechts één partner. Er wordt dan een goede reisverzekering aangeboden, maar die wordt niet afgestemd op de individuele wensen van een boeker. Vaak bestaat zo’n pakket uit de meest uitgebreide dekkingen, terwijl dit voor veel reizigers niet eens nodig is. Ook betreft het in zo’n geval doorgaans een kortlopende reisverzekering, terwijl in veel gevallen een doorlopende reisverzekering veel voordeliger is. Ga je namelijk meerdere keren per jaar op vakantie (vakanties binnen Nederland of kortere tripjes inbegrepen) dan is een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een kortlopende. Je doet er dus altijd verstandig aan om eerst eens even goed rond te kijken naar de verschillende mogelijkheden voor een reisverzekering en de verschillende opties goed te vergelijken. Hiermee kun je een hoop geld besparen.

Reisverzekeringen en andere extra opties staan soms al van te voren aangevinkt wanneer je online je vakantie boekt. Let dus goed op dat je alleen de opties aangevinkt laat staan die jij ook echt nodig hebt. Het zou zonde zijn als je achteraf ontdekt dat je voor zaken betaalt die je niet nodig hebt.

Tip 6: Let op met tijdelijk aanbod

Laat je ook niet misleiden door tijdelijke acties op boekingssites. Onlangs kwam aan het licht dat boekingssites soms ten onrechte melden dat er nog slechts één of enkele kamers beschikbaar zijn, terwijl er op andere websites nog meer kamers in hetzelfde hotel worden aangeboden. Je doet er dus altijd goed aan om de prijzen voor een overnachting op verschillende websites te bekijken.

Tip 7: Betalen met creditcard is vaak duurder

Het betalen met creditcard is vaak duurder dan andere betalingsmethoden. Heb je je vakantie geboekt en sta je op het punt om deze betalen? Doe dat dan via iDeal. Wanneer je kiest voor betaling met creditcard, komt er vaak nog een bedrag bovenop! Ook op de plaats van bestemming is het gunstiger om betalingen niet met creditcard te doen. Je kunt het beste regelmatig contant geld pinnen. Maar let op: doe dit ook niet te vaak. Voor elke keer dat je in het buitenland pint, betaal je transactiekosten. Je kunt daarom beter af en toe contant geld halen en hiermee je uitgaven op de plaats van bestemming betalen. Gebruik van een creditcard is eigenlijk altijd duurder.

Geschreven door:

Sophie van der Zee

Nog geen reacties

Reageer