Op vakantie zonder ouders

Misschien ben je net achttien geworden of zelfs nog minderjarig. Je kunt de saaie campingrituelen in Zuid-Frankrijk na al die zomers inmiddels wel dromen en zit ook niet meer te wachten op de zoveelste wintersport waarbij je ouders elke manoeuvre die je in de sneeuw maakt van lollig commentaar voorzien. Liever ga je met je vrienden in alle vrijheid op zoek naar spanning, leeftijdsgenoten en lange nachten in de kroeg of elders. Voor het eerst op vakantie zonder ouders!

Verantwoordelijkheid

Zo’n eerste keer zonder je ouders op vakantie brengt inderdaad een heleboel vrijheid met zich mee, maar je ontkomt daarbij niet aan enkele verantwoordelijkheden. Omdat ook wij ongeveer hetzelfde deden toen we jong waren, hebben we voor jullie in onderstaande alinea’s wat aandachtspunten samengesteld. Je wilt de gezichten van je vrienden niet zien als je er een uur voor jullie vlucht achterkomt dat je paspoort nog in je bureaula ligt. En als je tijdens je vakantie onverhoopt je been breekt of je portemonnee verliest, bespaart een goede reisverzekering jou of je ouders een hoop ellende.

Verleiding

Of je nou de meezingkroeg van je wintersport induikt of een schuimparty aan één van de Costa’s onveilig maakt: je kunt maar zo een leuke meid of jongen ontmoeten die net als jij geniet van een vakantie zonder ouderlijk toezicht. Gierende hormonen en ingedronken moed doen de rest. Met een pleziertje is niets mis, maar gebruik altijd een condoom. Zo voorkom je soa’s en zwangerschapsgevolgen.

Kopzorgen

Je maakt natuurlijk heel wat mee tijdens zo’n eerste vakantie zonder je ouders. Slaaptekort, slechte voeding en een boel (hoogte)zon. Hoe vervelend is het dan als je opeens knallende hoofdpijn hebt die urenlang aanhoudt en een deel van je kostbare vakantie verpest? Dan kan een strip met paracetamol je sneller op weg helpen naar een hoofdpijnvrij vakantievervolg.

Samen

Mocht je met een groep op vakantie gaan, zorg er dan voor dat je altijd in het gezelschap van minstens twee anderen bent. Als je met zijn drieën overblijft in een disco, op het strand of tijdens een excursie en er gaat iets mis, dan kan één iemand hulp halen terwijl de ander op het slachtoffer let.

Danshulp

We raden het gebruik van harddrugs af, maar weten ook dat er in het uitgaanscircuit steeds vaker naar een pilletje wordt gegrepen. Tijdens je vakantie is het natuurlijk nog interessanter om het nachtleven in te duiken dan in Nederland. Pas altijd op met het gebruik van drugs. Neem sowieso niets aan van mensen die je niet kent, ook niet als de prijs gunstig lijkt te zijn. Combineer ook geen drugs met elkaar of met alcohol en als je toch iets gebruikt, zorg dan dat je voldoende water drinkt. Anders kun je last krijgen van oververhitting of erger.

Zakgeld

Doe je portemonnee nooit in je achterzak. Als je denkt dat de Nederlandse treinstations een makkelijk werkgebied zijn voor geoefende zakkenrollers, dan moet je vooral geen onnodig risico lopen in je vakantieland. Toeristen zijn minder goed op de hoogte van bepaalde situaties dan de locals en dus kun je beter uit voorzorg je portemonnee in één van je voorste broekzakken stoppen. Doe dat trouwens ook altijd in Nederland.

Research

Probeer van tevoren zoveel mogelijk te lezen over je vakantiebestemming. Wat je ter plekke niet uit hoeft te zoeken, bespaart je een hoop tijd die je liever in het zwembad of in de kroeg doorbrengt.

Papierwinkel

Het belangrijkste is dat je reisdocument geldig en aanwezig is als je naar het buitenland gaat. Maar je verzekeringspapieren zijn bijna net zo belangrijk. Zorg daarom dat je die altijd bij je hebt, al is het maar in je telefoon. Mocht je bij een ongeval betrokken raken of onwel worden na een lange nacht feesten, dan kun je maar beter zo snel mogelijk geholpen worden. Daarom is een fatsoenlijke reisverzekering zo gek nog niet.

Afweging

Als je al 18 bent, kun je je tot je 27e op de polis van je ouders mee laten verzekeren. Je kunt ook een eigen polis afsluiten. Zoek uit wanneer het verstandig is voor je ouders om je op hun polis mee te verzekeren, want in sommige gevallen kun je het best een aparte reisverzekering afsluiten. Als je ouders bijvoorbeeld verzekerd zijn tegen schadeposten die op jou überhaupt niet van toepassing zijn, is het wellicht de moeite waard om zelf een polis af te sluiten.

Risico

Als je nog geen 18 bent, kunnen je ouders je verzekeren. Jouw naam staat dan ook op de polis, maar je ouders betalen de premie zolang je minderjarig bent. Misschien denk je nu dat een reisverzekering het risico niet waard is maar als je juwelen, contanten of digitale camera worden gestolen ben je blij als je niet (geheel) zelf voor de kosten hoeft op te draaien.

Voorwaarden

Denk ook aan bagageverlies of annulering van de vakantie als je zoveel pech hebt dat je ziek wordt of door een ander ernstig probleem niet in staat bent om met vakantie te gaan. Zoiets is sowieso vervelend om mee te maken, maar je verzekert je reis in ieder geval tegen de financiële schade ervan. Kijk daarom goed van tevoren naar de juiste voorwaarden van de reisverzekering, zodat je weet waar je wel en niet tegen bent verzekerd tijdens je vakantie en welke dekkingen in je polis staan vermeld. Het kan verstandig zijn om een aparte annuleringsverzekering af te sluiten.

Checklist

Tot slot hebben we een handige checklist voor je samengesteld. Zo kun je veilig in alle vrijheid van je vakantie genieten!

  • Reisdocument (identiteitskaart, paspoort, visum)
  • Verzekeringsdocumenten
  • Reisverzekering
  • Annuleringsverzekering
  • Reisziektepillen
  • Noodtelefoonnummers
  • Kopieën (e-tickets en andere belangrijke documenten)
  • Vaccinaties (per land afhankelijk)
  • Voorbehoedsmiddelen (condooms, anticonceptiepil etc.)
  • Pijnstillers
  • Rijbewijs (als je een auto of scooter wilt huren)
  • Zorgpas

 

 

Zoek een passende reisverzekering

Ben jij op zoek naar een doorlopende reisverzekering? Vergelijk aanbieders van reisverzekeringen op basis van verschillende filters. Zo vind jij een passende verzekering voor jouw persoonlijke situatie.

Reisverzekering afsluiten