Infographic: Tips voor een veilig verblijf in Sochi

Gepost op door in de categorie Nieuws

Op 7 februari 2014 gaan de Olympische Winterspelen in Sochi van start. Er is veel te doen over de veiligheid in Sochi tijdens de Spelen. Over het algemeen is Sochi een veilige stad. Toch zijn er in de aanloop naar de Spelen een aantal gevaren waarop je je moet voorbereiden. Reisverzekering.nl zet de belangrijkste gevaren en de Do’s en Don’ts voor je op een rij.Infographic_Tips veiligheid in Sochi

Dreiging van terroristische aanslagen

Één van de gevaren waarvoor gevreesd wordt is de dreiging van terroristische aanslagen. De aanslagen in Volgograd van eind december 2013, waarbij 34 mensen omkwamen, zijn opgeëist door een Islamitische groepering. Dezelfde groepering dreigt ook met aanslagen in Sochi tijdens de Winterspelen. De regio waarin Sochi is gelegen staat bekend om haar etnische conflicten. Door de dreiging van aanslagen en de enorme media-aandacht zet Rusland 37.000 politieagenten en militairen in om de veiligheid in Sochi tijdens de Spelen te waarborgen. Door dit enorme veiligheidsplan wordt de kans op terroristische aanslagen in Sochi zelf kleiner, mede doordat alle ogen op Sochi gericht zijn. Voor omliggende steden geldt mogelijk een grotere dreiging van aanslagen.

Verkeersveiligheid

Vanwege de enorme drukte van het verkeer in Sochi is het af te raden zelf een auto of fiets te huren. Bovendien is het rijgedrag in de Russische stad moeilijk te voorspellen. De meest veilige manier om je in het verkeer te begeven is met het openbaar vervoer. Speciaal voor de Spelen is het openbaar vervoer geoptimaliseerd. Tussen de diverse wedstrijdlocaties rijden regelmatig treinen, shuttlebussen en minibusjes waardoor je je snel van A naar B kunt verplaatsen. Met het openbaar vervoer mijd je de drukte en het gevaar van het verkeer.

Let op met het vervoer per taxi: dit kan erg duur zijn en veel taxichauffeurs in Sochi spreken geen Engels. Vaak rijden zij niet eens op de meter. Het is daarom verstandig om van te voren een duidelijke vaste prijs af te spreken.

Dure zorg

Mocht je iets overkomen tijdens je verblijf in Sochi waardoor je naar het ziekenhuis moet of een andere vorm van zorg nodig hebt, houd er dan rekening mee dat je basiszorgverzekering medische kosten in het buitenland dekt tot Nederlandse normen. Deze moet je overigens vaak zelf eerst voorschieten. Deze dekking kun je uitbreiden met een aanvullende dekking in je reisverzekering, zodat je eventuele kosten boven het Nederlandse tarief ook vergoed krijgt en, indien nodig, terug naar Nederland vervoerd kunt worden. Zorg in Rusland is duur, dus je doet er verstandig aan je hiervoor goed te verzekeren.

Protest tegen Russische anti-homowetgeving

In de media is er veel ophef geweest over de anti-homowetgeving in Rusland. Deze wet is een schending van de mensenrechten en wereldwijd is er veel ophef over de wetgeving. Bovendien roept de Russische LHBT-beweging andere landen op om niet de hoogste vertegenwoordigers naar de Winterspelen te sturen. Verder heeft president Poetin een demonstratieverbod ingevoerd dat tijdens de Spelen van kracht is. Op die manier verbiedt hij elke vorm van demonstratie, ook tegen de anti-homowetgeving.

In aanraking met de politie

Wanneer je in Sochi in aanraking met de Russische politie komt, weest dan uiterst terughoudend en volg aanwijzingen direct op. Wees voorzichtig met het uiten van persoonlijke overtuigingen en ga er vanuit dat het tolerantieniveau van de Russische politie tijdens de Spelen erg laag zal zijn. Het Russische strafrecht is beduidend anders dan in Nederland en het is daarom aan te raden mee te werken met de autoriteiten wanneer daarom gevraagd wordt.

Geschreven door:

Sophie van der Zee

Nog geen reacties

Reageer