Het aantal zakenreizen daalt in Nederland

Gepost op door in de categorie Nieuws

Het aantal Nederlanders dat op zakenreis gaat is met 12 procent gedaald ten opzichte van twee jaar geleden. Dit dalende aantal komt vooral door de economische krimp van de afgelopen jaren die ontstaan is door de crisis.

In 2013 werd er in totaal nog ongeveer 8,5 miljoen keer op zakenreis gegaan door de Nederlanders; circa 4,7 miljoen hiervan reisde af naar het buitenland en 3,8 miljoen ging op meerdaagse zakenreizen in het eigen land. De grootste daling zit vooral in de meerdaagse binnenlandse zakenreizen. Dit komt doordat veel bedrijven flink hebben moeten bezuinigen op het aantal zakenreizen. Deze bezuinigingen komen voort uit de crisis. Ook op zaken als vergaderingen, cursussen en congressen in het buitenland is flink bezuinigd. Hiervan is een daling van 9 procent geconstateerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC-NIPO)

Grootste bestemmingslanden

Het belangrijkste bestemmingsland voor de zakenreizen is en blijft Duitsland met rondom de 1,1 miljoen reizen. België komt op de tweede plek met 870.000 reizen en Groot-Brittannië volgt  daarna met 435.000 reizen. Er wordt hierbij voor ongeveer 780 euro per persoon per zakenreis uitgegeven. Dit betekent dat de economische waarde van de buitenlandse zakenreizen neerkomt op ongeveer 3,6 miljard euro. Voor zakenreizen in het eigen land liggen de uitgaven lager, deze reizen kosten rondom de 350 euro per persoon per zakenreis.

Bereidheid van Nederlanders om op zakenreis te gaan daalt

Naast het feit dat het aantal zakenreizen is gedaald als gevolg van de crisis is er nog een nieuwe ontwikkeling rondom de zakenreizen. Uit het onderzoek van Regus blijkt namelijk ook dat Nederlandse werknemers tegenwoordig minder bereid zijn om op zakenreis naar het buitenland te gaan dan tien jaar geleden. Het gaat hierbij vooral om generatie X en de babyboomers. Ze zijn van mening dat dit ten koste gaat van familieverplichtingen.

Zakenreizigers hebben vaak last van heimwee

Een derde van de Nederlandse zakenreizigers mist het gezin. Daarnaast heeft 24 procent van de zakenreizigers heimwee naar thuis. Huisdieren staan op nummer drie van de dingen die Nederlanders het meest missen als ze op zakenreis zijn.

Geschreven door:

Jessica de Jager

Nog geen reacties

Reageer