Geldigheid paspoort en identiteitskaart voor reizen binnen en buiten Europa

Gepost op door in de categorie Tips

Ga jij op reis? Controleer je reisdocument

Als jij op reis gaat, heb jij een geldig reisdocument nodig. Dit kan een paspoort of een identiteitskaart zijn. Echter, het hangt van jouw bestemmingsland af welk document geldig is. In dit artikel worden beide reisdocumenten beschreven. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan wanneer jij op reis gaat.

Paspoort geldigheid

Als jij op reis gaat naar een land buiten Europa is het belangrijk om een geldig paspoort te hebben. Dit is namelijk het enige geldige identificatiebewijs dat geaccepteerd wordt. Naast een geldig paspoort kan het voor sommige landen zo zijn dat je een visum nodig hebt. Op de website van de Rijksoverheid kan je zien of jij een visum nodig hebt voor jouw reis. Het visum kan je vervolgens aanvragen bij de ambassade van jouw bestemmingsland.

Hoelang is een paspoort geldig?

Ben jij 18 jaar of ouder en heb jij je paspoort na 9 maart 2014 gekregen? Dan is jouw paspoort 10 jaar geldig.
Voor veel landen buiten Europa moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek van jouw bestemmingsland. Je kan op je paspoort eenvoudig zien hoelang het nog geldig is. Dit staat onder het kopje ‘geldig tot’.

Geldigheid id kaart voor reizen binnen Europa

Als jij op reis gaat binnen Europa is een paspoort niet nodig. Een identiteitskaart is voor reizen binnen Europa ook een geldig reisdocument.
Veel Nederlanders denken dat een rijbewijs ook een geldig identiteitsbewijs is in Europa. Maar dat is niet zo! Een rijbewijs is alleen in Nederland een geldig reisdocument.

Hoelang is een identiteitskaart geldig?

Hiervoor gelden dezelfde regels als voor een paspoort. Als jij 18 jaar of ouder bent en je paspoort na 9 maart 2014 gekregen hebt, dan is jouw identiteitskaart 10 jaar geldig.
Je kan op je identiteitskaart eenvoudig zien hoelang het nog geldig is. Dit staat onder het kopje ‘geldig tot’.

Identificatiebewijs

Een paspoort of identiteitskaart geldt niet alleen als reisdocument naar het buitenland, maar ook als identificatiebewijs. Dus als je met de auto, trein of bus naar het buitenland gaat en er geen grenscontrole is, moet je alsnog je paspoort of identiteitskaart bij je hebben.

Paspoort gestolen of kwijt?

Lees in ons artikel “Paspoort kwijt of gestolen op vakantie, wat nu?” wat jij moet doen als jij je paspoort kwijt raakt op vakantie.

Profiteer van tijdelijke kortingen

De beste dekkingen

Waar anderen voor kozen

Nog geen reacties

The comments are closed.