Ik reis alleen met handbagage, moet ik dan ook een reisverzekering afsluiten?

Bagage is vaak bij zowel het basispakket van de kortlopende als de langlopende reisverzekering verzekerd. Maar als je weinig of geen kostbare spullen meeneemt, is een reisverzekering dan wel echt nodig? Je hebt ook vaak een eigen risico, dus voor een rugzak waarvan de inhoud 60 euro is hoeft je verzekeraar niks uit te keren als je eigen risico 100 euro is. En in sommige gevallen dekt uw zorgverzekering uw medische kosten als u ziek wordt op vakantie.

Wel verstandig

Toch is het wel degelijk verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering dekt namelijk niet alleen uw bagage, maar zorgt vaak standaard ook voor persoonlijke hulpverlening, de aansprakelijkheid van logiesverblijven en bijvoorbeeld de hulp en vergoeding bij kosten van ongevallen tijdens de wintersport.

Laat kostbare spullen thuis

Het eigen risico voor bagage ligt meestal tussen de 50 en de 100 euro. De kans is dus groot dat uw verzekeraar niks uitkeert als iets onder die prijs kwijtraakt of wordt gestolen. Ook geldt er vaak een maximumbedrag waarvoor spullen zijn verzekerd. En de verzekeraars eisen meestal dat u de spullen op een veilige plaats heeft bewaard, bijvoorbeeld in een kluis. U kunt er ook voor kiezen om uw geld te laten verzekeren, maar nog beter is het om altijd weinig geld op zak te hebben als u op vakantie bent. In de meeste landen staat namelijk een pinautomaat op elke straathoek.

Handig bij ongevallen

Als u ziek wordt of een ongeluk krijgt zult u blij zijn dat u een reisverzekering heeft afgesloten. Hulpdiensten van de meeste reisverzekeringen staan dag en nacht voor u klaar als u een ongeluk heeft gekregen. En ook  als een familielid thuis in Nederland ernstig ziek wordt, waardoor u uw vakantie voortijdig moet beëindigen kunt u een groot deel van de kosten vergoed krijgen. Verder dekt een reisverzekering ook de kosten voor opsporing- en reddingsacties, een verblijf in een buitenlands ziekenhuis of voortijdige terugkeer naar huis nadat u een ongeluk heeft gehad of ziek bent geworden. Er zijn hierbij overigens grote verschillen in dekking tussen verzekeraars. De kosten die hiermee gepaard gaan, kunnen sterk oplopen als u geen reisverzekering heeft afgesloten. Het is dus wel degelijk zinvol om een reisverzekering af te sluiten, ook als u geen of weinig kostbare bagage heeft.