Eigen risico bij reisverzekeringen misleidend

Gepost op door in de categorie Nieuws

Veel mensen realiseren zich niet dat er bij reisverzekeringen vaak een eigen risico van toepassing is op schade aan bagage. Zo’n eigen risico geldt doorgaans per schadegebeurtenis. De hoogte van dit eigen risico kan misleidend zijn, zeker wanneer het om relatief kleine schades gaat.

Het zal je maar gebeuren: je bent lekker aan het genieten van een welverdiende vakantie en ligt heerlijk uit te rusten op het strand. En dan wordt onverhoopt je dure zonnebril weg gegrist. Wanneer je je bagage hebt meeverzekerd in je reisverzekering, kun je de gestolen zonnebril bij de verzekering claimen. Maar let op: staat er in de polisvoorwaarden van jouw reisverzekering dat er een eigen risico van toepassing is per schadegebeurtenis? Dan betekent dat dat je eerst eigen risico betaalt over de vergoeding van je zonnebril. Als je zonnebril bijvoorbeeld €150,- waard is, en er geldt een eigen risico van €100,-, dan blijft er dus nog een vergoeding over van €50,-. Conclusie: om een vergoeding van €50,- voor je gestolen zonnebril te krijgen, heb je al een bedrag van €100,- aan eigen risico betaald plus de premie voor je reisverzekering.

Polisvoorwaarden

In de polisvoorwaarden is vaak ook opgenomen dat het eigen risico op bagage per schadegebeurtenis geldt. Je moet wel heel erg pech hebben als je bagage op dezelfde reis meerdere keren schade oploopt dan wel verloren raakt, maar in zo’n geval betaal je dus ook meerdere malen eigen risico, namelijk per gebeurtenis.

Sowieso doe je er goed aan om de polisvoorwaarden altijd goed door te nemen voordat je een reisverzekering afsluit. In eerste instantie is het verstandig om de verschillende reisverzekeringen met elkaar te vergelijken. Lees daarnaast altijd goed de exacte polisvoorwaarden, zodat je weet onder welke voorwaarden je recht hebt op schadevergoedingen.

Hoogte eigen risico

De hoogte van het eigen risico verschilt per reisverzekering. Bovendien kun je bij sommige reisverzekeringen zelf kiezen hoe hoog het eigen risico is. Je betaalt doorgaans minder premie wanneer je een hoger eigen risico kiest. Je reisverzekering is dan goedkoper. Mocht er dan schade aan je bagage ontstaan, betaal je dus ook eerst een hoger eigen risico, voordat je een vergoeding ontvangt.

Beperkt

Naast het eigen risico moet je ook rekening houden met het feit dat er beperkingen gelden op vergoedingen. Vaak geldt er een maximaal bedrag voor bepaalde typen apparatuur. Zo kan het zijn dat voor bijvoorbeeld je fototoestel, filmcamera en je laptop samen een maximaal vergoedingsbedrag geldt. Wanneer deze alle drie gestolen worden of beschadigd raken, moet je dus rekening houden met de maximale vergoeding die je voor dit type apparatuur ontvangt. Bovendien bleek al uit eerder onderzoek dat veel reisverzekeringen slechts een beperkte dekking bieden voor bijvoorbeeld smartphones.

Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden voor vergoeding door je reisverzekering, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Geschreven door:

Sophie van der Zee

Nog geen reacties

Reageer