De werkantie, werk en vakantie combineren

Gepost op door in de categorie Op reis, Zakenreis

Online reisbureau Expedia deed onderzoek en neemt een nieuwe tendens waar: steeds meer mensen combineren werk en vakantie met elkaar. Dat werkt in twee richtingen. Enerzijds zijn reizigers steeds vaker en meer uren bezig met hun werk tijdens de vakantie. Anderszijds worden zakenreizen steeds meer gecombineerd met een aantal dagen vakantie. Expedia ondervroeg meer dan 8000 reizigers uit diverse landen. Aan het onderzoek namen zo’n 300 Nederlanders deel.

Tendens ook in Nederland zichtbaar

Uit het onderzoek is gebleken dat van de Nederlandse reizigers, 44% er wel eens voor kiest om de zakenreis te verlengen met een aantal vakantiedagen. Bij 25% van de Nederlandse reizigers die voor zaken naar het buitenland gaan, gaat ook de partner mee. In geen enkel ander land dat werd meegenomen in het onderzoek, nemen reizigers zo vaak hun partner mee op zakenreis.

Email checken tijdens de vakantie

Ruim 56% van de Nederlanders houdt zowel email als telefoon in de gaten tijdens een privé vakantie. Franse en Italiaanse vakantiegangers zijn tijdens hun vakantie veel meer met hun werk bezig: respectievelijk 93% en 87%.

Vooral populair onder jongeren

Over alle deelnemende landen gezien, combineren vooral jongeren tussen de 18 en 30 jaar graag hun zakenreis met een aantal dagen privé vakantie. Zij doen dat twee keer zo veel als 30plussers. Jongeren gaan ook vaker op reis (zo’n 4,2 keer per jaar) dan mensen in de leeftijdscategorie 30-45 jaar. Laatstgenoemde groep reist zo’n 2,9 keer per jaar. 45plussers gaan gemiddeld zo’n 3,2 keer per jaar op reis.

Weekend weg

Regelmatig kiezen Nederlanders er dus voor om een zakenreis te combineren met een aantal vakantiedagen. Toch gaan wij in Nederland, net als de mensen in Zweden en Denemarken het minst vaak een weekend weg. De Nederlanders die deelnamen aan het onderzoek, gaven aan zo’n één à twee keer per jaar op privé vakantie te gaan.

Goedkope optie

Het combineren van een zakenreis met een aantal dagen privé vakantie is financieel gezien een zeer interessante mogelijkheid. Je reist immers toch al voor zaken naar het buitenland, dus het enige wat het je dan extra kost, zijn de extra vrije dagen die je dan voor je vakantie opneemt. Een relatief goedkope vorm van vakantie dus, omdat je toch al op de plaats van bestemming aanwezig moest zijn.

Geschreven door:

Sophie van der Zee

Nog geen reacties

Reageer