Calamiteitenfonds

Gepost op door in de categorie Annuleringsverzekering, Reisverzekering

Niet alle landen hebben hun zaakjes zo goed op orde als Nederland. Het kan zomaar gebeuren dat je een reis boekt naar een land waar mogelijk een burgeroorlog uit gaat breken of misschien staat er vlakbij jouw vakantieoord wel een vulkaan op springen.

Kun je jezelf voor alles verzekeren?

Jezelf voor alles verzekeren is onmogelijk. Maar er zijn veel manieren om onvoorziene kosten te verhalen op instanties. Er bestaat in sommige landen de mogelijkheid dat uw geboekte accommodatie helemaal verdwenen is, door de gevolgen van een natuurramp of oorlog. Het is dan altijd verstandig om eerst te kijken in hoeverre uw annuleringsverzekering hierin iets kan betekenen. Maar vaak worden deze kosten niet door een verzekering gedekt.

Voor situaties waarin het echt niet mogelijk is om op vakantie te gaan, bijvoorbeeld door een uitbarsting van een vulkaan of oorlog, is er een speciaal fonds in het leven geroepen: het calamiteitenfonds. Wanneer je een reis boekt bij een aangesloten reisbureau, maken zij 2,50 euro over naar dit fonds. Dit fonds betaalt extra kosten die ontstaan naar aanleiding van een calamiteit. De schadeclaim loopt via de reisorganisator.

Sinds de oprichting van het fonds in 2000 hebben zij bij ruim honderdvijftig calamiteiten uitgekeerd. Het gaat om een bedrag van bijna tien miljoen euro. Houd voordat je op reis gaat de website in de gaten, om te kijken of het gebied waar u naartoe gaat op de lijst van calamiteitengebieden staat.

Reisorganisator

Wanneer je op locatie komt en de accommodatie blijkt niet te zijn, wat er vooraf was aangegeven, dan kun je ook het beste contact opnemen met de reisorganisator. Er bestaan voor zulke gevallen geen verzekeringen.

Zorg dat je goed op de hoogte bent over de manier waarop de organisatie, waar je je reis boekt, omgaat met nare verrassingen. Ga je naar een risicogebied? Probeer dan ook zeker op voorhand met de reisorganisator duidelijkheid te creëren over de manier waarop jullie met verrassingen omgaan.

Geschreven door:

Kay den Teuling

Nog geen reacties

Reageer